Ernæringspraksis i fokus. Et prosjekt for å etablere like rutiner som gir god oppfølging av ernæring i hjemmetjenesten
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2445023Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Aasmoe, N. (2014) Ernæringspraksis i fokus: et prosjekt for å etablere like rutiner som gir god oppfølging av ernæring i hjemmetjenesten. Utviklingssenter for hjemmetjenester (USH) i Telemark. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/rutiner-for-aa-forebygge-underernaering-hos-hjemmeboende.4914887-179647.htmlSammendrag
For å sikre at hjemmeboende eldre ikke blir underernærte på grunn av systemsvikt i hjemmetjenesten, er det utarbeidet rutiner og retningslinjer som ivaretar dette. Det er i stor skala drevet med undervisning for å øke kompetansen hos ansatte i hjemmetjenesten. Bakgrunn for prosjektet og målsetting: studier viser at kanskje så mange som 46 % av hjemmeboende som mottar hjemmesykepleie, er underernærte eller i fare for å bli det. Noen brukergrupper er særlig utsatte, blant annet eldre, enslige, demente og pasienter med ulike kroniske diagnoser. Sykdom er den viktigste årsaken til underernæring, men også mangel på kunnskap, gode rutiner og ressurser blant helsepersonell kan være medvirkende til at pasienters ernæringsbehov blir mangelfullt ivaretatt. I dette prosjektet ønsket vi i hovedsak å fokusere på rutinene våre når en pasient har behov for hjelp til innkjøp, matlaging og til måltidene. En enslig hjemmeboende er i en slik situasjon avhengig av helsepersonell for å kunne opprettholde god ernæring. Situasjonen kompliseres ytterligere dersom pasienten av ulike årsaker ikke kan gi utrykk for sine behov. Dersom våre rutiner svikter eller ikke er etablert - kan pasientens ernæringsstatus forverres selv om matlysten ikke er svekket. Vi la spesielt vekt på å tenke løsninger og etablere holdninger som gjorde det mulig å endre på rutiner selv om de viste seg å være mer tidkrevende i øyeblikket.
Beskrivelse
Rapporten omhandler erfaringer fra et utviklingsprosjekt i regi av Utviklingssenter for hjemmetjenester i Telemark. Hovedmålsettingen med prosjektet var å etablere felles ernæringspraksis i hele kommunen, med rutiner utarbeidet i tråd med ”Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring”, samt sikre at målgruppens grunnleggende behov ivaretas på en faglig forsvarlig måte. Rutinene våre når en pasient har behov for hjelp til innkjøp, matlaging og til måltidene.