Underernæring og pasientsikkerhet: Nye registreringer
Viser treff 21-40 av 99
-
Effect on body weight, quality of life and appetite following individualized, nutritional counselling to home-living elderly after rehabilitation – An open randomized trial
(Journal article, 2017)Objectives: We examined if individually-adapted nutritional counselling could prevent > 5% weight loss among elderly patients 3 months after discharge from a rehabilitation institution. In addition we assessed quality of ... -
Does undernutrition still prevail among nursing home residents?
(Journal article, 2013)Background & aims: During recent years public awareness about malnutrition has increased and collective initiatives have been undertaken. Simultaneously, the number of older adults is increasing, and the elderly care has ... -
Energirike smoothies til pasienter i sykehjem
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Eldre pasienter i sykehjem er utsatt for å bli underernærte, og det har vist seg at energirike smoothies kan være et supplement til energirik og næringstett mat for å forebygge og behandle underernæring. Hensikt: ... -
Forebygging og behandling av underernæring. Pilotrapport for hjemmetjenesten Time kommune 2017
(Report, 2017)Kort oppsummering av hovedpoengene i rapporten. -Økt fokus på ernæring i personalgruppen -Økt kunnskap om risikovurdering og systematisk ernæringsarbeid -Økt fokus på dokumentasjon -Fått grafiske vektkurver -
Ny app kan gi ernæringsstøtte til hjemmeboende eldre
(Journal article, 2016)Background: Risk of malnutrition is a common problem among home-dwelling elderly, and we have explored if an application on tablets offers new opportunities to prevent nutritional risk. We developed APPETITT; a tablet ... -
Kompetansebehov innen ernæring hos nøkkelgrupper
(Rapporter;IS-2592, Report, 2017) -
Routines in the community nursing services for assessing nutritional status
(Journal article, 2017)Background: Studies show that patients who receive assistance from the community nursing services may be susceptible to undernutrition. In order to map nutritional status, in 2009 the Norwegian Directorate of Health issued ... -
Mat, måltider og ernæring på sykehjem – erfaringer fra et aksjonsforskningsprosjekt
(Journal article, 2016)Den overordnede målsetting for dette samarbeidsprosjektet mellom Høgskolen i Hedmark og seks sykehjem hvor sykepleierstudenter gjennomfører sine praksisstudier, var å forbedre kvaliteten på sykepleien til pasientene innen ... -
Vurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleien
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Anbefalingene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring pålegger hjemmesykepleierne å vurdere ernæringsmessig risiko ved innleggelse eller vedtak, og deretter månedlig. ... -
Kunnskap om ernæring i tjenester til utviklingshemmede. Kompetansehevende tiltak i ernæring i pleie og omsorg. Sluttrapport 2014-2016
(Rapport;3/16, Report, 2016)Ernæringsstrategi for utviklingshemmede er utarbeidet av Bergen kommune, ved Etat for tjenester til utviklingshemmede (ETTU) i samarbeid med utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland (USHT) . Lindås ... -
Is there an association between food patterns and life satisfaction among Norway's inhabitants ages 65 years and older?
(Journal article, 2017)The lack of information regarding older adults' health and lifestyles makes it difficult to design suitable interventions for people at risk of developing unhealth lifestyles. Therefore, there is a need to increase knowledge ... -
Prosjekt kosthold og ernæring
(Report, 2016)Prosjektet skulle gi økt fokus på en helhetlig og forebyggende satsing på kosthold og ernæring innen ulike tjenester, samt anbefale hvordan helse - og sosialsektoren bør prioritere å jobbe mer systematisk og kunnskapsbasert ... -
Caregivers’ perception of factors associated with a healthy diet among people with intellectual disability living in community residences: A Concept mapping method
(Journal article, 2017)BACKGROUND: Many people with intellectual disabilities (ID) living in community-based residences have been found to have unhealthy diet and weight disturbances. In Norway, a majority of people with ID live in such ... -
Multidisciplinary nutritional support for undernutrition in nursing home and home-care: A cluster randomized controlled trial
(Journal article, 2016)To assess the effect of multidisciplinary nutritional support for undernutrition in older adults in nursing home and home-care identified with the validated Eating Validation Scheme (EVS). An 11 wk cluster randomized trial ... -
Moments of joy and delight: the meaning of traditional food in dementia care
(Journal article, 2016)Aims and objectives: To learn about the meaning of traditional food to institutionalised patients with dementia. Background: Traditional food strengthens the feelings of belonging, identity and heritage, which help persons ...