Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGrytten, Elisabeth Aase
dc.date.accessioned2017-06-07T12:31:59Z
dc.date.available2017-06-07T12:31:59Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationGrytten, E.A. (2013) Brukermedvirkning i praksis: lederes erfaring med brukermedvirkning i psykisk helsevern. Masteroppgave. Oslo: Universitetet i Oslo. http://urn.nb.no/URN:NBN:no-41474
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444635
dc.descriptionOppgaven beskriver brukermedvirkning i praksis. Fokus er på lederes erfaring med brukermedvirkning i psykisk helsevern. 6 ledere innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling ble intervjuet.
dc.description.abstractBrukermedvirkning i helsetjenesten har vært i fokus de siste 40 årene og er fortsatt like aktuelt i dag. Det ser ut til at det er et stort sprik mellom idealene som skisseres i helsepolitiske føringer og den praksisen som rapporteres fra både helsepersonell, pasienter og pårørende. Av denne grunn er det viktig å se nærmere på hvilke hindringer som eksisterer og hva som er forutsetninger for at vi skal komme nærmere målet om brukermedvirkning. Innenfor psykisk helsevern har pasienters og pårørendes erfaringer tradisjonelt blitt lite vektlagt. Brukermedvirkning er derfor et viktig satsningsområde i de regionale helseforetakenes strategi for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Brukermedvirkning anses som en forutsetning for at målene i opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008) nås, og evalueringer har vist at dette arbeidet ikke er godt nok ivaretatt. Brukermedvirkning anses også å ha stor betydning for kvalitet og pasientsikkerhet, og ut fra et demokratiperspektiv skal brukerne gis mulighet til å påvirke utformingen av helsetjenestene. Målet med studien har vært å innhente kunnskap om lederes erfaring med brukermedvirkning innenfor psykisk helsevern. Det kvalitative forskningsintervju ble brukt som metode for innhenting av data og 6 ledere innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling ble intervjuet. Informantene var tilknyttet 5 forskjellige helseforetak. Informantene hadde en bred forståelse av begrepet brukermedvirkning og hadde erfaringer med bruk av flere ulike metoder for brukermedvirkning. Noen hadde stor grad av brukermedvirkning både på system- og individnivå, andre hadde mest fokus på individnivå. Forankring av arbeidet med brukermedvirkning varierer, noen opplevde at det var godt forankret i ledelsen og andre opplevde at arbeidet falt på enkeltpersoner og ildsjeler lokalt. Informantene viser til en rekke forutsetninger som må være tilstede for å lykkes i arbeidet med brukermedvirkning. Forhold som kunne skape hindringer for brukermedvirkning var manglende forankring og systemer for implementering i organisasjonen, manglende interesse fra ledelsen på høyere nivå, motstand og negative holdninger for brukermedvirkning i personalgruppen, utfordrende pasientgrupper og spesielle utfordringer da pasienter var underlagt tvungent psykisk helsevern.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-41474
dc.subjectbrukermedvirkning
dc.subjectbrukerkunnskap
dc.subjectledelse
dc.subjectpsykisk helsearbeid
dc.subjectkommuner
dc.subjectpsykisk lidelse
dc.subjectnettverk
dc.subjectforskning
dc.subjectutviklingsarbeid
dc.subjectmedforskning
dc.subjectbrukerstyrt
dc.subjectbrukerstyrte senter
dc.subjecterfaringskompetanse: strategi
dc.subjectfremvekst
dc.subjectteori
dc.subjectpraksis
dc.subjectkompetansemiljø
dc.subjectkunnskap
dc.subjecterfaringskunnskap
dc.subjectpsykisk helsevern
dc.subjecthelse
dc.subjectpsykiatri
dc.subjectrus
dc.subjectROP
dc.subjectrus og psykiatri
dc.subjectpårørende
dc.subjectideal
dc.subjectpasienter
dc.subjectbrukere
dc.titleBrukermedvirkning i praksis. Lederes erfaring med brukermedvirkning i psykisk helsevern
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderGrytten, Elisabeth Aase
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel