Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorUrheim, Ronald
dc.date.accessioned2017-06-07T12:36:56Z
dc.date.available2017-06-07T12:36:56Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.citationUrheim, R. (2007) Trenger samer et tilpasset helse- og sosialtilbud? Tidsskrift for psykisk helsearbeid, 4(1), s. 141-143.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444898
dc.descriptionInnlegg i debatten som omhandler samers behov for et tilpasset helse- og sosialtilbud. Forfatteren argumenterer for at mange samer har et slikt behov, og spesielt innen psykisk helsevern.
dc.description.abstractDet er delte meninger om samer har behov for en tilpasset helse- og sosialtjeneste, også blant samer. Forfatteren viser til at enkelte samer hevder at samer er gode nordmenn som ikke trenger særbehandling, mens andre hevder at forskjellene er så store både språklig og kulturelt at dette er nødvendig. For å forstå disse forskjellene mener forfatteren at er det nødvendig å se på utviklingen de siste hundre årene i et samisk perspektiv; en langvarig fornorskningspolitikk, en gradvis revitalisering av det samiske, endringer i tradisjonell samisk kultur og næringsvei og et globalisert, moderne samfunn. Det å være en minoritetsgruppe, fornorskningspolitikken og nordmenns negative holdninger har fått negative konsekvenser for mange samer. Underkommunisering av det samiske og en tilpasning til majoritetssamfunnets normer er en av strategiene. Forfatteren hevder at den samiske revitaliseringen har medført konflikter og en polarisering av holdninger i mange områder, spesielt langs kysten i Nord-Norge. Forfatteren mener at det spesielt innenfor psykiatrien kan være nødvendig med spesielle tiltak og tilpassede tjenester. Språket er et viktig verktøy, og manglende kulturkompetanse og kultursensitivitet blant norske behandlere vanskeliggjør behandlingen. Det at mange samer er oppdratt til å fortelle minst mulig til nordmenn gjør dette enda vanskeligere.
dc.language.isosme
dc.language.isonor
dc.subjectsamer
dc.subjecthelse- og sosialtjenester
dc.subjectpsykisk helsevern
dc.subjectfornorsking
dc.subjectfornorskning
dc.subjectfornorskningspolitikk
dc.subjectfornorskingspolitikk
dc.subjectminoriteter
dc.titleDárbbašit go sápmelaččat heivehuvvon dearvvašvuođaja sosiálbálvalusa? / Trenger samer et tilpasset helse- og sosialtilbud?
dc.typeJournal article
dc.rights.holderUrheim, Ronald
dc.source.volume4
dc.source.journalTidsskrift for psykisk helsearbeid
dc.source.issue1
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.18261/ISSN1504-3010-2007-01-20
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel