dc.contributor.author | Åbotsvik, Birgitte Forsaa | |
dc.date.accessioned | 2017-06-07T12:38:51Z | |
dc.date.available | 2017-06-07T12:38:51Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Åbotsvik, B.F. (2013) Mat er den beste medisin: forebygging og behandling av underernæring i hjemmetjenesten i Tromsø. Rapport. Utviklingssenter for hjemmetjenester (UST) i Troms. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/systematisk-ernaeringsarbeid-i-heimesjukepleia-i-tromsoe.4966109-179647.html | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2445022 | |
dc.description | Rapporten omhandler erfaringer fra et utviklingsprosjekt i regi av Utviklingssenter for hjemmetjenester i Troms. Hensikten med prosjektet var å utvikle gode, hensiktsmessige og felles rutiner for å gjennomføre intensjoner og krav i de nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Prosjektet omfattet personer over 18 år som mottok hjemmetjenester i egen ordinær bolig eller omsorgsbolig. | |
dc.description.abstract | Underernæring øker risiko for komplikasjoner, reduserer motstand mot infeksjoner, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalitet og økt dødelighet. Blant hjemmeboende syke eldre er det anslått at ca 10 % er underernærte, enda flere i ernæringsmessig risiko. Helsedirektoratet utga i 2009 «Retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring». Målet med retningslinjene er at underernærte og personer i ernæringsmessig risiko blir identifisert og får en målretta ernæringsbehandling. Utviklingssenter for hjemmetjenester (UHT) i Troms hadde gjennom prosjektet som mål å utvikle gode, hensiktsmessige og felles rutiner for å gjennomføre intensjoner og krav i de nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Alle hjemmetjenesteenheter i Tromsø kommune ble invitert med i prosjektet, og prosjektet omfattet personer over 18 år som mottok hjemmetjenester i egen ordinær bolig eller omsorgsbolig. Prosjektet resulterte i følgende rutineforslag for å imøtekomme kravene i retningslinjene: 1. Registrere høyde og vekt 2. Gjennomføre kartlegging ved hjelp av MNA 3. Iverksette tiltak og etablere regelmessig vektkontroll 4. Evaluere tiltak etter en tid 5. Dokumentere prosessen i Profil. Arbeidet med prosjektet ga mange positive erfaringer og viste at enkle tiltak kan gi stor gevinst i ernæringsarbeidet. Det ble imidlertid også avdekket mange hindringer for å innføre ny kunnskap og nye rutiner i den kommunale hjemmetjenesten. Hindringene kunne grovt sett deles i to: hindringer i personalgruppa og hindringer i organisasjonen/systemet. | |
dc.language.iso | nor | |
dc.relation.uri | http://www.utviklingssenter.no/ | |
dc.title | Mat er den beste medisin. Forebygging og behandling av underernæring i hjemmetjenesten i Tromsø | |
dc.type | Report | |
dc.rights.holder | Åbotsvik, Birgitte Forsaa | |