Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRisheim, Elisabeth Baukol
dc.date.accessioned2017-06-07T12:40:58Z
dc.date.available2017-06-07T12:40:58Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationRisheim, E.B. (2009) Hvordan påvirker multidosesystemet håndteringen av legemidler som må gis utenom multidose? Masteroppgave i Samfunnsfarmasi. Universitetet i Oslo, Farmasøytisk Institutt, Det matematiske ‐ naturvitenskapelige fakultet. Hentet fra: http://urn.nb.no/URN:NBN:no-24692
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445154
dc.descriptionBeskriver en studie som identifiserte klinisk relevante legemiddelrelaterte problemer i sykehjem (og analyserte dem i fht hvilke legemidler og typer av problemer).
dc.description.abstractMultidosepakkede legemidler benyttes i økende grad i kommunehelsetjenesten i Norge. Undersøkelser har vist at innføring av multidosepakkede legemidler bidrar til økt kvalitet og sikkerhet rundt legemiddelhåndteringen i kommunen, noe som igjen skal sikre riktigere legemiddelbruk hos den enkelte pasient. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke hvordan multidosesystemet påvirker håndteringen av legemidler som må gis utenom multidose. Dette ble gjort ved å kartlegge forskrivningene og uoverensstemmelsene mellom fastlegens og hjemmetjenestens medisinliste før - og etter innføringen av multidose i Trondheim kommune. Videre ble hjemmetjenestens rutiner og erfaringer rundt håndteringen av legemidler som gis utenom multidose undersøkt. Medisinlistene til 59 ulike pasienter ble samlet inn fra fastlege og hjemmetjeneste, og utgjorde datagrunnlaget i medisinlistesammenligningen. Det ble utført en spørreskjemaundersøkelse med 20 hjemmetjenesteansatte ved en tilfeldig valgt hjemmetjenestesone i Trondheim kommune. Det ble også gjort en enkel observasjonsstudie ved den utvalgte hjemmetjenestesonen. Over 45 % av pasientene hjemmetjenestesonen hadde medisinansvar for, fikk enten dosett alene eller i tillegg til multidose. Resultatene fra medisinlistestudien viser en betydelig reduksjon i andel uoverensstemmelser blant forskrivningene av legemidler som gis utenom multidose før - sammenlignet med etter multidoseinnføringen. Antall alvorlige uoverensstemmelser nærmest halverte seg fra før - til etter multidoseinnføringen. Halvparten av informantene mente at vanligste grunnen til at en pasient ikke var inkludert i multidosesystemet, var at pasienten eller pasientens legemiddelbruk ikke egnet seg for multidose. Sykepleierne opplevde å ha like god(e) eller bedre tid og rutiner ved dosettlegging etter multidoseinnføringen. Syttifem prosent av informantene syntes de nå hadde like god eller bedre oversikt over de legemidlene som gis utenom multidose. Videre tyder resultatene fra medisinlistestudien og spørreskjemaundersøkelsen på at multidosesystemet har hatt en positiv påvirkning på håndteringen av legemidler som gis utenom multidose i hjemmetjenesten i Trondheim kommune.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-24692
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-24692
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelhåndtering
dc.subjectmultidose
dc.subjectlegemiddelforskrivning
dc.subjectuhensiktsmessig legemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelliste
dc.subjectbehovsmedisin
dc.subjectfastmedisin
dc.subjecthjemmeboende
dc.subjecthjemmesykepleie
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjectpleier
dc.subjectsykepleier
dc.subjectspørreundersøkelse
dc.subjectobservasjonsstudie
dc.subjecteldre
dc.subjectTrondheim
dc.subjectNorge
dc.titleHvordan påvirker multidosesystemet håndteringen av legemidler som må gis utenom multidose?
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderRisheim, Elisabeth Baukol


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel