Browsing Tjenestetilbud og kvalitet by Issue Date
Now showing items 21-40 of 52
-
Nutritional Status and Duration of Overnight Fast among Elderly Residents in Municipal Nursing Homes in Oslo
(Journal article, 2013)Aim: To examine the duration of overnight fast and the significance of having an overnight fast below or above 11 hrs with respect to nutritional status among elderly nursing home residents. Background: Elderly nursing ... -
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
(IS-rapport;1580, Report, 2013)Retningslinjene omfatter informasjon om årsaker, forekomst og konsekvenser av underernæring, samt effekten av ernæringsbehandling. Retningslinjene omfatter videre anbefalinger som gjelder identifisering og behandling av ... -
Hospital readmission among elderly patients
(Journal article, 2013)This study investigates the incidence and determinants of hospital readmissions among elderly patients in Norway. The analyses are based on registered data on inpatient admissions to public hospitals from 1999 to 2006. ... -
Variations in levels of care between nursing home patients in a public health care system
(Journal article, 2014)Background Within the setting of a public health service we analyse the distribution of resources between individuals in nursing homes funded by global budgets. Three questions are pursued. Firstly, whether there are ... -
Scoping reviews: time for clarity in definition, methods, and reporting
(Journal article, 2014)Objectives The scoping review has become increasingly popular as a form of knowledge synthesis. However, a lack of consensus on scoping review terminology, definition, methodology, and reporting limits the potential of ... -
Kartlegging og bruk av objektive kvalitetsindikatorer i norske kommuner
(Rapport;R8481, Report, 2014) -
Mat og måltid i sykehjem 2
(Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold);2015:1, Report, 2015)Denne rapporten bygger på en nasjonal undersøkelse blant ledere og en undersøkelse blant et utvalg av helsepersonell om mat og måltider i sykehjem, utført i 2014. Disse undersøkelsene har tatt utgangspunkt i en tidligere ... -
Prioritising care services: Do the oldest users lose out?
(Journal article, 2015)Population ageing is a major concern in most European countries. Demands for health- and care services will increase, as older people typically have a higher need for such services. What is often overlooked, however, is ... -
Nasjonal kartlegging av tilbudet til personer med demens
(Report, 2015)Denne undersøkelsen ble gjennomført på oppdrag fra og i nært samarbeid med, Helsedirektoratet, som en del av Demensplan 2015. Målet var å gi en oversikt over tilrettelagte tilbud for personer med demens i norske kommuner ... -
Demensplan 2020. Et mer demensvennlig samfunn
(Others, 2015) -
Hjemme, borte eller uavgjort? Kvalitet og effektivitet i pleie- og omsorgstjenestene
(Fafo-rapport;2016:06, Report, 2016)Hvordan organiserer norske kommuner sine pleie- og omsorgstjenester – og hvorfor? Er noen måter å organisere tjenestene på mer ressurseffektive enn andre? Hvilke kommuner produserer best kvalitet på tjenestene? Er god ... -
Factors associated with the amount of public home care received by elderly and intellectually disabled individuals in a large Norwegian municipality
(Journal article, 2016)This study reports an analysis of factors associated with home care use in a setting in which long‐term care services are provided within a publicly financed welfare system. We considered two groups of home care recipients: ... -
Mapping Nursing Home Inspections & Audits in Six Countries
(Journal article, 2016)International quality concerns regarding long-term residential care, home to many of the most vulnerable among us, prompted our examination of the audit and inspection processes in six different countries. Drawing on ... -
Moments of joy and delight: the meaning of traditional food in dementia care
(Journal article, 2016)Aims and objectives To learn about the meaning of traditional food to institutionalised patients with dementia. Background Traditional food strengthens the feelings of belonging, identity and heritage, which help ... -
Privatization and quality: Evidence from elderly care in Sweden
(Journal article, 2016)Non-contractible quality dimensions are at risk of degradation when the provision of public services is privatized. However, privatization may increase quality by fostering performance-improving innovation, particularly ... -
Hjemmetjenestene i Norge i et befolknings-og brukerperspektiv. En populasjonsstudie basert på innbyggerundersøkelsene fra 2010, 2013 og 2015
(Rapportserien;1/2016, Report, 2016)BAKGRUNN OG INNHOLD Hjemmetjenesten har fått en stadig mer sentral rolle i de kommunale helse- og omsorgstjenestene og er større enn institusjonstjenestene både når det gjelder ressursinnsats og antall brukere. De siste ... -
Rutiner for å vurdere ernæringsstatus i hjemmesykepleien
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Undersøkelser viser at pasienter som får hjelp av hjemmesykepleien, kan være utsatt for underernæring. For å kartlegge ernæringsstatus utga Helsedirektoratet i 2009 «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging ... -
The normativity of democracy
(Journal article, 2017)The aim of this paper is to advance our understanding of the normative grammar of the concept of democracy by distinguishing two levels at which a political concept may play a normative function, and proceeds by analysing ... -
Mat og ernæring til eldre - oppsummering av kunnskap og forskningsresultater
(Report, 2017)Denne kunnskapsoppsummeringen er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og er en del av kunnskapsgrunnlaget for «Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre». Kunnskapsoppsummeringen vil belyse tiltak som ... -
Earlier hospital discharge: a challenge for Norwegian municipalities
(Journal article, 2017)Aim: In order to improve patient outcomes and minimize health care costs, many Western countries are attempting to reduce the length of stay in hospitals by transferring responsibilities from specialist care to primary ...