dc.contributor.author | Aagaard, Heidi | |
dc.date.accessioned | 2020-11-09T14:16:08Z | |
dc.date.available | 2020-11-09T14:16:08Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Aagaard, Heidi. (2010b). Mat og måltider i sykehjem. En nasjonal kartleggingsundersøkelse. Sykepleien Forskning(1), 36-43. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2686966 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: God ernæringsstand er en viktig forutsetning for helse og livskvalitet. Forskning viser imidlertid at eldre beboere på sykehjem er utsatt for underernæring. Sosial- og helsedirektoratet fikk i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre en kartleggingsundersøkelse av maten og måltidene ved landets sykehjem.
Hensikt: Hensikten med kartleggingsundersøkelsen var å beskrive hvordan styrer/leder av sykehjemmet vurderte maten som ble servert beboerne ved sykehjem, antall måltider og tidspunkt for måltidene, og rutiner for å kvalitetssikre ernæringsarbeidet.
Metode: Undersøkelsen var en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse. Forespørsel om deltakelse ble sendt til alle sykehjem i Norge (N=886). Hvert sykehjem fikk tilsendt ett spørreskjema. Skjemaet hadde faste svaralternativer. Respondenter fra 570 ulike sykehjem besvarte spørreskjemaet (svarprosent 64).
Resultater: Sekstito prosent svarte at maten var appetittvekkende og delikat (N=562), og 49 prosent svarte at det ble servert frukt hver dag (N=557). Ved to av tre sykehjem var tiden mellom det siste måltidet om kvelden og det første om morgenen for lang i forhold til anbefalte retningslinjer. Seksten prosent hadde skriftlige prosedyrer for vurdering av ernæringsstatus (N=557).
Konklusjon: Respondentene var i stor grad fornøyd med maten pasientene ble tilbudt, men det bør åpenbart være større fokus på å bedre tilbudet av frukt. Spesielt den lange nattfasten uten mattilbud bør reduseres. Det er behov for nasjonale retningslinjer for å bedømme ernæringsstatus. | en_US |
dc.publisher | Sykepleien Forskning | en_US |
dc.subject | eldre | en_US |
dc.subject | sykehjem | en_US |
dc.subject | undersøkelse | en_US |
dc.subject | ernæring | en_US |
dc.title | Mat og måltider i sykehjem. En nasjonal kartleggingsundersøkelse | en_US |
dc.type | Journal article | en_US |
dc.source.pagenumber | 36-43 | en_US |
dc.source.volume | 5 | en_US |
dc.source.journal | Sykepleien Forskning | en_US |
dc.source.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.4220/sykepleienf.2010.0023 | |
dc.description.localcode | måsjekkes | |