Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAagaard, Heidi
dc.date.accessioned2020-11-09T14:16:08Z
dc.date.available2020-11-09T14:16:08Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationAagaard, Heidi. (2010b). Mat og måltider i sykehjem. En nasjonal kartleggingsundersøkelse. Sykepleien Forskning(1), 36-43.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2686966
dc.description.abstractBakgrunn: God ernæringsstand er en viktig forutsetning for helse og livskvalitet. Forskning viser imidlertid at eldre beboere på sykehjem er utsatt for underernæring. Sosial- og helsedirektoratet fikk i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre en kartleggingsundersøkelse av maten og måltidene ved landets sykehjem. Hensikt: Hensikten med kartleggingsundersøkelsen var å beskrive hvordan styrer/leder av sykehjemmet vurderte maten som ble servert beboerne ved sykehjem, antall måltider og tidspunkt for måltidene, og rutiner for å kvalitetssikre ernæringsarbeidet. Metode: Undersøkelsen var en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse. Forespørsel om deltakelse ble sendt til alle sykehjem i Norge (N=886). Hvert sykehjem fikk tilsendt ett spørreskjema. Skjemaet hadde faste svaralternativer. Respondenter fra 570 ulike sykehjem besvarte spørreskjemaet (svarprosent 64). Resultater: Sekstito prosent svarte at maten var appetittvekkende og delikat (N=562), og 49 prosent svarte at det ble servert frukt hver dag (N=557). Ved to av tre sykehjem var tiden mellom det siste måltidet om kvelden og det første om morgenen for lang i forhold til anbefalte retningslinjer. Seksten prosent hadde skriftlige prosedyrer for vurdering av ernæringsstatus (N=557). Konklusjon: Respondentene var i stor grad fornøyd med maten pasientene ble tilbudt, men det bør åpenbart være større fokus på å bedre tilbudet av frukt. Spesielt den lange nattfasten uten mattilbud bør reduseres. Det er behov for nasjonale retningslinjer for å bedømme ernæringsstatus.en_US
dc.publisherSykepleien Forskningen_US
dc.subjecteldreen_US
dc.subjectsykehjemen_US
dc.subjectundersøkelseen_US
dc.subjecternæringen_US
dc.titleMat og måltider i sykehjem. En nasjonal kartleggingsundersøkelseen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.source.pagenumber36-43en_US
dc.source.volume5en_US
dc.source.journalSykepleien Forskningen_US
dc.source.issue1en_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.4220/sykepleienf.2010.0023
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel