Modell for hjemmetid og hjemmedød
Abstract
Utviklingsprogrammet hjemmetid og hjemmedød (2021-2024)
Mange pasienter med alvorlig og livstruende sykdom og eldre i livets siste fase ønsker å få være mest mulig hjemme i kjente omgivelser, og også dø hjemme, med familie/pårørende rundt seg (NOU 2017:16 På liv og død og Meld. St. 24 (2019 - 2020) "Lindrende behandling og omsorg. Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve."). Å være hjemme kan bidra til trygghet og ro i livets siste fase.
Omtrent 40.000 personer dør per år i Norge på grunn av sykdom. Vi har ikke presise nasjonale tall for planlagte hjemmedødsfall. Omtrent 13 % dør i private hjem, 57 % i sykehjem eller liknende, og 30 % på sykehus (Dødsårsaksregisteret). Hvis vi ser bort fra dødsfallene i sykehjem, skjer omtrent 30 % av dødsfallene i private hjem, mens omtrent 70 % skjer i sykehus. Dette tyder på at det er et potensiale for å øke andelen planlagte hjemmedødsfall.
“Utviklingsprogrammet Hjemmetid og Hjemmedød (2021-2024) ble etablert for å bidra til at flere kan tilbringe mer tid hjemme og også få muligheten til å dø hjemme, dersom de og deres pårørende ønsker det. Utvalgte kommuner skulle utvikle modeller for hjemmetid og hjemmedød for personer i livets siste fase og deres pårørende, uavhengig av diagnose. Kommunene Gjøvik, Karmøy, Kongsberg og Trondheim deltok i utviklingsprogrammet. De fikk tilskudd fra Helsedirektoratet for å utvikle lokale modeller for hjemmetid og hjemmedød. Disse kommunene hadde gjennom tidligere utviklingsprosjekter opparbeidet seg erfaring og kompetanse innen lindrende omsorg. De ble derfor vurdert som godt rustet til å utvikle modeller for hjemmetid og hjemmedød som kunne være nyttige for andre kommuner.
Senter for omsorgsforskning (SOF) hadde på oppdrag fra Helsedirektoratet en rolle i å støtte kommunene gjennom utviklingsprosessen. Kommunene fikk bistand og prosessveiledning fra SOF. Kommunene fikk også delta på erfaringsseminarer i regi av programmet ved SOF.
Målet med å dele modellene og erfaringene fra utviklingsprogrammet er å inspirere andre kommuner til å utvikle sine egne lokale modeller for hjemmetid og hjemmedød. Ved å studere modellene kan kommunene tilpasse og utvikle modeller og løsninger som passer for deres lokale behov og ressurser.