Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaukelien, H.
dc.contributor.authorVardheim, I.
dc.contributor.authorHvitsand, C.
dc.date.accessioned2017-06-07T12:32:11Z
dc.date.available2017-06-07T12:32:11Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationHaukelien, H., Vardheim, I. & Hvitsand, C. (2015) Kraftsentre for brukermedvirkning?: evaluering av de regionale brukerstyrte sentrene. TF-rapport nr. 363. Telemarksforskning. https://www.telemarksforsking.no/publikasjoner/kraftsentre-for-brukermedvirkning/2833/
dc.identifier.isbn978-82-7401-830-3
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444703
dc.descriptionSom et ledd i Opptrappingsplanen for psykisk helse (1999-2008), har Helsedirektoratet siden 2006 gitt tilskudd til 6 regionale brukerstyrte sentre innen psykisk helsefeltet. Telemarksforskings evaluering viser at ut fra de tilgjengelige ressursene bidrar sentrene med et mangfold av aktiviteter, med mye frivillig involvering og brukermedvirkning. Anbefaler blant annet at sentrene blir noe mer tydeligere i hva er/bør være det enkelte senterets rolle og funksjon, og hvordan oppgaver fordeles mellom dem.
dc.description.abstractFølgende seks regionale brukerstyrte sentre får tilskudd fra Helsedirektoratet: Bikuben i Kvæfjord, KBT Midt-Norge i Trondheim, Pårørende Kompetanse i Oslo, ROM-Agder i Kristiansand, Sagatun på Hamar og Vårres brukerstyrte senter i Trondheim. De brukerstyrte sentrene har ulik spisskompetanse og har vektlagt ulike målgrupper og aktiviteter. Mens enkelte av sentrene i stor grad vektlegger kurs og opplæring av enkeltbrukere og tjenesteapparat, har andre rettet virksomheten mer mot systematisering og styrking av erfaringsbasert kompetanse til bruk i tjenesteutvikling, forskning og utdanning. Sentrene vektlegger også i ulik grad tilbud til pårørende, barn og unge. Samlet sett er brukerne av sentrene en bred og sammensatt gruppe som ikke begrenser seg til mottakere av helse- og omsorgstjenester eller medlemmer av brukerorganisasjoner. Likevel; til tross for ulikhetene er den overordnende visjonen på mange måter felles. Alle sentrene jobber for å fremme brukerstemmen i møte med tjenesteytere og offentlige myndigheter. Dette handler både om å formidle erfaringer og å utvikle metoder som legitimerer brukererfaringer som gyldig kunnskap. Målet er å skape et mer likeverdig samarbeid mellom fag- og erfaringskunnskap, for på den måten å bidra til reell brukermedvirkning i tjenesteutviklingen. Hensikten med evalueringen er å dokumentere sentrenes rolle og betydning i arbeidet med å fremme brukermedvirkning i tjenestene, og å undersøke hvordan sentrene ivaretar opplæring av brukermedvirkere.
dc.language.isonor
dc.relation.uriwww.telemarksforsking.no
dc.subjectbrukermedvirkning
dc.subjectbrukerstyrte senter
dc.subjectalvorlig psykisk syke
dc.subjectpsykisk syke
dc.subjectpsykisk helse
dc.subjecthelse
dc.subjectkriser
dc.subjectpsykisk helsearbeid
dc.subjectpsykiatri
dc.subjectbehandlinger
dc.subjectbehandling
dc.subjectinnflytelse
dc.subjectpsykisk
dc.subjecthelse
dc.subjectpsykisk helsevern
dc.subjectpsykiske lidelser
dc.subjectsosial velferd
dc.subjectmedvirkning
dc.subjectbrukerkompetanse
dc.subjectkompetanse
dc.subjectbrukerinvolvering
dc.subjectinvolvering
dc.titleKraftsentre for brukermedvirkning? Evaluering av de regionale brukerstyrte sentrene
dc.typeOthers
dc.rights.holderHeidi Haukelien
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel