Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSollied, L.I.
dc.contributor.authorHelland, B.M.
dc.coverage.spatialTromsø; Karlsøy; Storfjord; Balsfjord; Lyngen
dc.date.accessioned2017-06-07T12:32:11Z
dc.date.available2017-06-07T12:32:11Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationSollied, L.I. og Helland, B.M. (2010) Rapport fra kvalitetsutviklingsprosjektet ”Brukerstyrte innleggelser - makten skifter eier: veien til mestring av eget liv?”. Døgnenheten Tromsø, Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, Universitetssykehuset Nord-Norge HF. https://napha.no/content/15015/egendokumentasjon-i-journal---hva-skjer-nar-pasienten-skriver-selv
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444706
dc.descriptionPsykiatrisk senter for Tromsø og omegn er et distriktspsykiatrisk senter for kommunene Tromsø, Karlsøy, Storfjord, Balsfjord og Lyngen. Døgnenheten Tromsø har en faglig profil som søker å vektlegge brukermedvirkning, lav terskel, tilgjengelighet, og fleksibilitet. Brukermedvirkningen gjenkjenner seg blant annet i at det er ønskelig at brukeren aktivt deltar i å utforme og evaluere eget behandlingsopplegg. Det ble gjennomført en brukerundersøkelse i Døgnenheten, våren 2006, som førte til et større engasjement knyttet til brukermedvirkning både hos pasientene og personalet. Det er blant annet innført ulike forum hvor en i større grad sikrer å få tilbakemeldinger om brukererfaringer, knyttet til innleggelse i Døgnenheten. Tiltaket, ”brukerstyrt innleggelse”, er blitt til gjennom et utviklingsarbeid basert på aktiv brukermedvirkning og tilbakemeldinger fra pasienter i Døgnenheten.
dc.description.abstractProsjektet var organisert som et delprosjekt under Norsk sykepleierforbunds nasjonale kvalitets-/gjennombruddsprosjekt ”...med pasientens øyne”, hvor Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn ved Døgnenheten Tromsø var et av 20 deltakende prosjektteam fra hele landet. Hovedmålet med NSF's nasjonale kvalitetsprosjekt var at sykepleiere med lederansvar skulle lære å iverksette og lede systematisk forbedringsarbeid som involverer pasienter, pårørende og medarbeidere fra ulike yrkesgrupper. Prosjektets fokus var å styrke pasienter og pårørende, samt finne ut hvordan brukermedvirkning kunne forbedre tjenestene og styrke ledere i forhold til utfordringene de står overfor i helsetjenesten. Fokusgruppeintervjuer gjennomført blant både brukere og personale viser at begge finner at tiltaket har vært virkningsfullt. Brukerne får økt medbestemmelsesrett over sitt eget liv, og når de har behov for helsehjelp så får de det på en trygg og sikker måte, gjennom at det er senger tilgjengelig i omgivelser som er kjente for dem. Prosjektgruppa har bestått av fagsykepleiere, en representant fra senterledelsen ved Psykiatrisk Senter for Tromsø og omegn, samt en brukerrepresentant. De har benyttet flytskjema for å kartlegge prosesser rundt innleggelse, og har gjennomført jevnlige dialogmøter og fagdager for å forankre prosjektet både hos ledelsen og blant personalet. Brukerne har selv bidratt til å utforme rammene for brukerstyrte innleggelser og avtalen som blir undertegnet, og det har vært utført spørreundersøkelser for å få innspill til prosessen. Antall liggedøgn ved Døgnenheten ble redusert med 245 liggedøgn totalt i intervensjonsperioden på ni måneder. En prosentvis nedgang på 22%, noe som er imponerende. Brukerinvolvering er noe som alle mener er viktig, men som de fleste synes er vanskelig å få til på en god måte. "Brukerstyrt innleggelse - makten skifter eier" har som nevnt tatt brukerinvolvering til et nytt nivå, de har innført brukerstyring.
dc.language.isonor
dc.relation.uriwww.unn.no
dc.subjectbrukerstyrt
dc.subjectbrukerstyrte senger
dc.subjectbrukermedvirkning
dc.subjectrehabilitering
dc.subjectalvorlig psykisk syke
dc.subjectpsykisk syke
dc.subjectpsykisk helse
dc.subjecthelse
dc.subjectkriser
dc.subjectpsykisk helsearbeid
dc.subjectpsykiatri
dc.subjectbehandlinger
dc.subjectbehandling
dc.subjectinnflytelse
dc.subjectpsykisk
dc.subjecthelse
dc.subjectpsykisk helsevern
dc.subjectpsykiske lidelser
dc.subjectsosial velferd
dc.subjectmedvirkning
dc.subjectbrukerkompetanse
dc.subjectkompetanse
dc.subjectbrukerinvolvering
dc.subjectinvolvering
dc.subjectspesialisthelse
dc.subjectspesialisthelsetjeneste
dc.subjectsamspill
dc.subjectpraksis
dc.subjectNord-Norge
dc.subjectsykepleier
dc.subjecttilgjengelige tjenester
dc.subjecttilgjengelighet
dc.subjectlavterskel
dc.subjectfleksible tjenester
dc.subjectfleksibilitet
dc.subjectbruker
dc.subjectpasient
dc.titleRapport fra kvalitetsutviklingsprosjektet ”Brukerstyrte innleggelser - makten skifter eier. Veien til mestring av eget liv?”
dc.typeReport
dc.rights.holderDøgnenheten Tromsø, Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, Universitetssykehuset Nord-Norge HF, 2010
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel