Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNOU Norges Offentlige Utredninger
dc.date.accessioned2017-06-07T12:32:13Z
dc.date.available2017-06-07T12:32:13Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationHELSE- OG OMSORGSDEPARTEMENTET. (2011) Når sant skal sies om pårørendeomsorg: fra usynlig til verdsatt og inkludert. Oslo: Departementenes servicesenter, Informasjonsforvaltning. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2011-17/id660537/
dc.identifier.isbn978-82-583-1111-6
dc.identifier.issn0333-2306
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444715
dc.descriptionHovedformålet er å utrede i hvilken grad og på hvilken måte familier med omfattende omsorgsoppgaver kan gis økonomisk kompensasjon når de utøver pleie og omsorg som kommunen ellers plikter å tilby etter den kommunale helse- og sosiallovgivningen.
dc.description.abstractNOUen utreder i hvilken grad og på hvilken måte familier med omfattende omsorgsoppgaver kan gis økonomisk kompensasjon når de utøver pleie og omsorg som kommunen ellers plikter å tilby etter den kommunale helse- og omsorgstjenesteloven. Mandatet beskriver sentrale hensyn, som brukermedvirkning, yrkesdeltagelse hos omsorgsgiver, lik behandling uavhengig av bosted, likestilling mellom menn og kvinner, særlige forhold knyttet til situasjonen for innvandrere med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn og arbeidsmiljø. Utvalget bak NOUen har hatt en bred faglig kompetanse og har innenfor den tidsrammen som har vært til disposisjon innhentet kunnskap og erfaringer fra mange kilder. Det er bestilt to forskningsrapporter (Finnvold 2011 a og b) om praktisering av omsorgslønn og arbeidstilknytning for foreldre med omsorgslønn. Utvalget har hentet inspirasjon fra den finske ordningen for pårørendestøtte. I tillegg til fakta fra forskning og tilgjengelig statistikk, har utvalget arrangert to innspillskonferanser hvor brukerorganisasjoner, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner og forskningsmiljøer har vært representert. Mange brukere og fagfolk har tatt direkte kontakt og gitt viktige eksempler på hvordan dagens ordning slår ut for enkeltmennesker, mennesker i særlig sårbare og vanskelige situasjoner. Utvalget har blitt kjent med historiene til mange pårørende som sliter tungt med alt for lite støtte og hjelp med sine omsorgsoppgaver. Videre har utvalget fått innblikk i alvorlig svikt på grunn av mangelfull oppfølging og kontroll, der bruker er blitt rammet av omsorgssvikt eller direkte overgrep. Helhetsbildet er imidlertid at pårørende som gir omsorg opplever det som meningsfylt, men at situasjonen også er ensom og at mange betaler med redusert helse. Utvalget har lett etter løsninger som vil være bærekraftige i et lengre perspektiv med tanke på de demografiske endringene og fremtidens behov for arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Grunnet fordeling av begrensede midler må det prioriteres innenfor pårørendeomsorg. Utvalget vil prioritere målgrupper hvor det oppfattes å være størst behov. Utvalget ønsker å styrke familier hvor det er barn med alvorlige varige lidelser og pårørende med særlig krevende omsorgsoppgaver. Det er en målsetting å sikre livsgrunnlaget. Kunnskapen og erfaringene utvalget har tilegnet seg om dagens ordning har vært førende for de endringene som foreslås. Det har utkrystallisert seg fire sentrale hensyn som legges til grunn for utvalgets forslag: – Forsvarlige tjenester for bruker. – Ordningen skal bidra til likestilling og integrering og hindre utstøting fra arbeidslivet. – Ressursene skal prioriteres mot tjenester som faktisk ytes og ikke generelle.
dc.language.isonor
dc.subjectbrukermedvirkning
dc.subjectpårørende
dc.subjectpsykisk syke
dc.subjectpsykisk helse
dc.subjecthelse
dc.subjectkriser
dc.subjectpsykisk helsearbeid
dc.subjectpsykiatri
dc.subjectbehandlinger
dc.subjectbehandling
dc.subjectinnflytelse
dc.subjectpsykisk
dc.subjectpsykisk helsevern
dc.subjectpsykiske lidelser
dc.subjectsosial velferd
dc.subjectmedvirkning
dc.subjectbrukerkompetanse
dc.subjectkompetanse
dc.subjectbrukerinvolvering
dc.subjectinvolvering
dc.subjectspesialisthelse
dc.subjectspesialisthelsetjeneste
dc.subjectsamspill
dc.subjectpraksis
dc.subjecttilgjengelige tjenester
dc.subjecttilgjengelighet
dc.subjectfleksible tjenester
dc.subjectfleksibilitet
dc.subjectbruker
dc.subjectpasient
dc.subjectnettverk
dc.subjectfamilie
dc.titleNOU 2011: 17 Når sant skal sies om pårørendeomsorg. Fra usynlig til verdsatt og inkludert
dc.typeOthers
dc.rights.holderKåre Hagen, Oslo (leder)


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel