Show simple item record

dc.contributor.authorKarlsen, Inga
dc.coverage.spatialTysfjord
dc.date.accessioned2017-06-07T12:36:56Z
dc.date.available2017-06-07T12:36:56Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.citationKarlsen, I. (2007) Muv bajássjaddam sábmen / Min oppvekst som same. Tidsskrift for psykisk helsearbeid, 4(1), s. 128-137. Hentet fra: https://www.idunn.no/tph/2007/01/min_oppvekst_som_same
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444899
dc.descriptionLeserinnlegg i Tidsskrift for psykisk helsearbeid. Inga Karlsen som er leder av Tysfjord demensforening og nå leder i Sametingets eldreråd, forteller om sin oppvekst som same.
dc.description.abstractFornorskningspolitikken overfor samer helt frem til i dag, og rangeringen av mennesker er bakteppe for fortellingen. Forfatteren fremhever høyesterettsjustitiarius Carsten Smiths arbeid for samerettslige spørsmål, og trekker også frem kong Haralds offentlige beklagelse av den uretten som er blitt begått mot samene. Forfatteren beskriver oppveksten i Tysfjord, og forteller om trakassering, språkproblemer og en opplevelse av å ikke være god nok. Opplevelser fra andre verdenskrig og storsamfunnets forsøk på å tvangsflytte den samiske befolkningen til kommunesenteret på Drag, beskrives også. Avslutningsvis viser hun hvordan blant annet Sameloven av 1997, ILO-konvensjonen og opprettelsen av Sametinget har endret samenes situasjon. Hun peker til slutt på behovet for at ansatte i institusjoner har kunnskap om samer.
dc.language.iso
dc.language.isonor
dc.subjectlulesamer
dc.subjectoppvekst
dc.subjectfornorsking
dc.subjectfornorskning
dc.subjectfornorskningspolitikk
dc.subjectfornorskingspolitikk
dc.subjectminoriteter
dc.subjectrettigheter
dc.subjectlikeverd
dc.titleMuv bajássjaddam sábmen / Min oppvekst som same
dc.typeJournal article
dc.rights.holderKarlsen, Inga
dc.source.volume4
dc.source.journalTidsskrift for psykisk helsearbeid
dc.source.issue1


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record