Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKroik, Lena
dc.contributor.authorHellzèn, Ove
dc.date.accessioned2017-06-07T12:37:03Z
dc.date.available2017-06-07T12:37:03Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationKroik, L. og Hellzen, O. (2011) Helseopplevelse hos reindriftssamene i sør: sørsamers livsmiljø. Rapport nr. 76. Steinkjer: Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hentet fra: http://hdl.handle.net/11250/146265
dc.identifier.isbn978-82-7456-637-8
dc.identifier.issn1504-7172
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2444939
dc.descriptionVitenskapelig rapport fra Høgskolen i Nord-Trøndelag. Målet med studien var å gi opphav til og skape forskningsideer i området helse hos menn/kvinner i reindriftsnæringa i det sørsamiske området ut fra Nasjonal helseplan (2007-2010).
dc.description.abstractDen sørsamiske bosettingen har tradisjonelt vært knyttet til reindriftsnæringa. Målet med denne studien har vært å gi opphav til og skape forskningsideer i området helse hos menn/kvinner i reindriftsnæringa i det sørsamiske området ut fra Nasjonal helseplan (2007-2010) der det oppgis at samene har rett til et likeverdig helsetilbud. I den hensikt må helse- og omsorgspersonell ha kunnskap om, og forståelse for den samiske kulturen, livsmiljøet og hvilket syn samene selv har på helse og sykdom. Senter for omsorgsforskning søkte midler fra Sametinget i 2009 til ”Psykisk helse hos menn/kvinner innen reindriftsnæringa i det sørsamiske området”. Tittel og innhold har blitt justert til å omfatte ”helseopplevelsen hos reindriftssamene i sør”. Studien har blitt gjennomført ved hjelp av intervjuer og analysert ved hjelp av innholdsanalyse. Studien har vist at livsmiljøet for de reindriftsutøvende sørsamene kan belyses ut fra kategoriene kroppslig helse, ytre påkjenninger og drivkraft. Reineierne oppgir å ha god fysisk helse, noe som er forutsetning for å takle det harde miljøet de oppholder seg i. Rovdyr er den største ytre påkjenningen i livsmiljøet. Drivkraften forklares med nærheten til reinen og det variasjonsrike livet med store muligheter for å oppholde seg ute i naturen. Studien har foreslått at passende områder å forske videre på er å belyse rovdyrproblematikkens innvirkninger på helsa, samt utvinne de positive helseaspektene fra den drivkraften som finnes innenfor reindriftsnæringa.
dc.description.sponsorshipSametinget
dc.language.isonor
dc.subjecthelse
dc.subjectlivsmiljø
dc.subjectreindriftsnæring
dc.subjectsamer
dc.titleHelseopplevelse hos reindriftssamene i sør. Sørsamers livsmiljø
dc.typeResearch report
dc.rights.holderHøgskolen i Nord-Trøndelag


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel