Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSteinsland, Sissel
dc.date.accessioned2017-06-07T12:38:52Z
dc.date.available2017-06-07T12:38:52Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationSteinsland, S. (2014) Hvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold? Masteroppgave i samfunnsernæring. Høgskolen i Oslo og Akershus. Hentet fra: http://hdl.handle.net/10642/2049
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445027
dc.descriptionMasteroppgave som beskriver en studie av hvordan ulike kjøkkenmodeller påvirker helsepersonells mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold.
dc.description.abstractBakgrunn: i løpet av de siste 20 årene har stadig flere sykehjem i Norge lagt om mattilbydingssystemet sitt fra tradisjonell kok-server metode til å servere mat produsert etter kok-kjøl metoden. Beboere i sykehjem er en uensartet gruppe mennesker med ulike behov og ønsker, for at de skal få dekket sine ernæringsmessige behov er det viktig at de får tilbud om et individuelt tilpasset kosthold. Formålet med studien er å undersøke hvordan de ulike kjøkkenmodellene påvirker helsepersonells mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold. Problemstillingen er: «Hvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold»? Metode: semistrukturerte fokusgruppeintervjuer med helsepersonell som arbeidet i sykehjem. Studien består av fem fokusgrupper fra fem ulike sykehjem i Norge med til sammen 29 deltakere. Resultater: resultatene viser at det ikke nødvendigvis er mer utfordrende å tilby et individuelt tilpasset kosthold i sykehjem som serverer mat produsert etter kok-kjøl metoden enn det er å tilby et individuelt tilpasset kosthold i sykehjem som tilbyr mat produsert etter kok-server metoden. Økonomi, personalressurser, tilgang på utstyr og holdninger og kunnskap hos helsepersonell og kjøkkenpersonell påvirker også muligheten til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold. Diskusjon: økonomiske og menneskelige ressurser som sykehjemmene har tilgjengelig ser ut til å kunne påvirke helsepersonells mulighet til å tilby et individuelt tilpasset kosthold mer enn hva slags kjøkkenmodell som er på de ulike sykehjemmene. Det betyr at de som avgjør hva slags kjøkkenmodell et sykehjem skal ha, også må se på organiseringen av kjøkkenmodellen slik at mottakeren av tjenestene, beboeren i sykehjemmet, får dekket sine individuelle behov.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://hdl.handle.net/10642/2049
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjecternæring
dc.subjectmat
dc.subjectdrikke
dc.subjectmåltid
dc.subjectkjøkken
dc.subjectstorkjøkken
dc.subjectproduksjonskjøkken
dc.subjectkjøkkenmodell
dc.subjectkok-kjøl
dc.subjectkok-server
dc.subjectporsjonering
dc.subjectvarmebehandling
dc.subjecttilberedning
dc.subjectservering
dc.subjecteldre
dc.subjectansatte
dc.subjecterfaringer
dc.subjectsykehjem
dc.subjectfokusgruppe
dc.subjectintervju
dc.subjectNorge
dc.titleHvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold?
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderSteinsland, Sissel


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel