Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNygård, L.K.
dc.date.accessioned2017-06-07T12:38:57Z
dc.date.available2017-06-07T12:38:57Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNygård, L.K. (2015) Kostkofferten: historien bak. Rapport april 2015. Kristiansund: Utviklingssenter for sykehjem (USH) i Møre og Romsdal. Hentet fra: https://ogbedreskalvibli.com/2015/04/29/rapport-pa-kostkofferten/
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445052
dc.descriptionRapporten beskriver utviklingen av et opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Opplæringspakken fikk form av en koffert som inneholder opplæringshefte, tiltakspakke og filmer til 5 gruppesamlinger. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no
dc.description.abstractNorske faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt av Helsedirektoratet i 2009, og skal være kjent i sykehjem. Tilsyn avdekker ofte at dette ikke er tilfelle. Vår erfaring er at retningslinjene alene ikke fører til endret praksis, og at det trengs praktiske opplæringsverktøy for å kunne operasjonalisere retningslinjene. Utviklingssenter for sykehjem Møre og Romsdal gjennomførte i 2011–2012 et prosjekt der ansatte fikk en to timers undervisning i ernæring, utviklet på bakgrunn av retningslinjene. Klasseromsundervisning er imidlertid ressurskrevende, og vi så behovet for å tenke nytt når det gjelder kompetanseheving og implementering av god praksis. Vi ønsket å utvikle et lett tilgjengelig opplæringsprogram som gir ansatte i sykehjem kjennskap til Nasjonale retningslinjer, og økt kompetanse i forebygging og behandling av underernæring. Dette kan omsette faglige retningslinjer til praktisk handling, noe som igjen gir pasientene bedre tjenester. Kompetansehevingen skal kunne skje uten bruk av store ressurser; ansatte skal sitte på jobb, når det passer best – sammen for å lære. Opplæringspakken fikk form av en koffert. Kofferten inneholder opplæringshefte og filmer til 5 gruppesamlinger. Som en del av opplæringsprogrammet har vi laget en tiltakspakke, med tre viktige tiltak for å bedre ernæringsarbeidet i sykehjem – og forslag til kvalitetsmålinger som kan vise om vi utvikler tjenestene i riktig retning. I tillegg ligger det «effekter» som skal inspirere og vekke nysgjerrighet: – målebånd og KMI-tabell – munnspeil og vurderingsverktøy for munnhelse (ROAG). Til slutt er kofferten tenkt som et praktisk oppbevaringssted for informasjon og materiell som omhandler ernæring. Vi har begynt på «samlingen» ved å legge retningslinjene, Kosthåndboken og USH Nordland sin ernæringsfilm «Maten e god den, det e`kje da» i kofferten. Kostkofferten er nå i salg via www.kostkofferten.no. Den er tatt i bruk i mange sykehjemsavdelinger, og vi har fått gode tilbakemeldinger på opplæringsprogrammet. Vi opplever at kostkofferten fører til kompetanseheving blant ansatte og økt kvalitet på tjenesten. I egen kommune har vi brukt opplæringsprogrammet i et ernæringsnettverk på tvers av sykehjemsavdelinger – og dette har ført til god erfaringsdeling og refleksjon.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://www.utviklingssenter.no
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectkvalitetssikring
dc.subjectsikkerhet
dc.subjecthelsevesen
dc.subjectrisiko
dc.subjectpasienter
dc.subjecteldre
dc.subjecthelsetjenester
dc.subjectkommune
dc.subjectprimærhelsetjeneste
dc.subjectaldring
dc.subjectkosthold
dc.subjectmat
dc.subjectopplæring
dc.subjectkunnskap
dc.subjectsykehjem
dc.subjecternæring
dc.subjectunderernæring
dc.subjectforebygging
dc.subjectmåltid
dc.subjectkost
dc.subjectMøre og Romsdal
dc.subjectNorge
dc.titleKostkofferten - historien bak
dc.typeReport
dc.rights.holderNygård, L.K.


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel