Løft for bedre ernæring, delprosjekt 1: frie midler til lokalt ernæringsarbeid. Sluttrapport
Report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2445055Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Orlund, L. (2014) Løft for bedre ernæring, delprosjekt 1: frie midler til lokalt ernæringsarbeid. Sluttrapport. Oslo: Utviklingssenter for hjemmetjenester (UHT) i Oslo. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/lokale-ernaeringsprosjekt-innen-utvalgte-tema-2016-2017.5939164-179647.htmlSammendrag
”Løft for bedre ernæring” har vært et samarbeidsprosjekt mellom Helseetaten ved ernæringsgruppen og Geriatrisk ressurssenter, og Utviklingssenter for hjemmetjenester i Oslo. Prosjektet ble etablert som et svar på et initiativ fra Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester (EST) i 2012. EST har finansiert prosjektet. Målet med ”Løft for bedre ernæring” har vært å styrke det systematiske ernæringsarbeidet i pleie- og omsorgstjenesten, og gi ”mer mat i magen” til brukerne. Utviklingssenter for hjemmetjenester i Oslo har hatt ansvar for delprosjekt 1, frie midler til lokalt ernæringsarbeid. Hensikten med frie midler til lokalt ernæringsarbeid har vært å skape interesse og gi økt forståelse for nødvendighet av systematisk ernæringsarbeid blant ansatte i hjemmetjenestene i Oslo kommune. Det var ønskelig at bydelene gjennom delprosjekt 1 ville synliggjøre gode ernæringstiltak som etter prosjektperioden kunne videreføres i egen bydel, samt være til inspirasjon for de andre bydelene i Oslo. Det var 11 av 15 bydeler som søkte om frie midler til lokalt ernæringsarbeid, og det ble utdelt fra 70 000 til 180 000 kroner basert på den enkelte bydels søknad. I tillegg ble delprosjekt 2 – fellesmåltid ved eldresenter, etablert i en bydel. Dermed var 12 av 15 bydeler involvert i satsingen «Løft for bedre ernæring». De lokale prosjektene ble gjennomført over en periode fra mai 2013 til januar/februar 2014. Det var et stort lokalt engasjement i prosjektperioden. De ansatte rapporterte perioden som krevende, men beskrev den samtidig som viktig. Den var viktig for å kunne ha fokus og en satsing på fagområdet ernæring. Bydelene ga også tilbakemeldinger på at brukere og pårørende beskrev prosjektene som verdifulle. Sluttrapportene og tilbakemeldingene viste at frie midler til lokalt ernæringsarbeid ga et godt grunnlag for videre ernæringsarbeid. Når brukerne har en god og tilfredsstillende ernæringsstatus kan det føre til en opprettholdelse av funksjon, færre sykehusinnleggelser og et mer stabilt behov for tjenester. Det er et ønske at denne sluttrapporten synliggjør det gode ernæringsarbeidet som er blitt gjort i prosjektperioden, og at innholdet i rapporten kan være med på å styrke det videre ernærings- arbeidet i hjemmetjenesten fremover. Det var etterlengtet fra mange bydeler å ha en satsing på ernæring. Bydelene har beskrevet at de har opplevd et løft i ernæringsarbeidet og at de nå, etter en systematisk tiltaksutprøving, har verktøy på hva som kan fungere i ernæringsarbeidet i sin bydel. Det er et ønske fra bydelene at nye prosjektmidler innen ernæring lyses ut. Resultat: Ved frie midler til lokalt ernæringsarbeid har ansatte i hjemmetjenestene ervervet ny kompetanse, og ressurspersoner er utpekt. Alle involverte bydeler har tatt i bruk MNA1 screening. Mange brukere har opplevd å bli tatt bedre vare på, fått bedret sin ernæringsstatus og hatt vektøkning. Brukere har økt kompetanse og forståelse for betydningen av mat og drikke. Brukermedvirkning har vært viktig. Flere bydeler har gitt tilbakemelding på at både brukere og ansatte ser at ernæring har noe å si for opprettholdelse av funksjonsnivå. Det har vært et tett samarbeid mellom hovedprosjektet og delprosjekt 1, frie midler til lokalt ernæringsarbeid. Klinisk ernæringsfysiolog fra hovedprosjektet har bidratt med undervisning i kompetansehevende tiltak i de fleste av bydelene som har hatt lokale ernæringsprosjekt.
Beskrivelse
Rapporten beskriver et utviklingsprosjekt gjennomført av Helseetaten ved ernæringsgruppen og Geriatrisk ressurssenter, og Utviklingssenter for hjemmetjenester i Oslo. Målet med prosjektet var å styrke det systematiske ernæringsarbeidet i pleie- og omsorgstjenesten, og gi ”mer mat i magen” til brukerne.