Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHagen, Kirsti
dc.date.accessioned2017-06-07T12:38:59Z
dc.date.available2017-06-07T12:38:59Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationHagen, K. (2012) Uten mat og drikke… Ernæring Kroken sykehjem 2011. Rapport. Tromsø: Utviklingssenter for sykehjem (USH) i Troms. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/uten-mat-og-drikke.5140872-179649.html
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445061
dc.descriptionRapporten beskriver et fagutviklingsarbeid om ernæring ved Kroken sykehjem i Tromsø. Prosjektet tok utgangspunkt i «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring», og hadde som mål: Ingen skal lide av ubehandlet underernæring, og ernæringsstatus og tiltaksplan for ernæring skal være dokumentert i pasientjournalen.
dc.description.abstractUtviklingssenter for sykehjem i Troms, Kroken sykehjem, gjennomførte i 2011 et fagutviklingsarbeid om ernæring i sykehjem med tittel «Uten mat og drikke…». Prosjektet tok utgangspunkt i «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring» utgitt av Helsedirektoratet i juni 2009. Mål for prosjektet: Ingen skal lide av ubehandlet underernæring, og ernæringsstatus og tiltaksplan for ernæring skal være dokumentert i pasientjournalen. Vi valgte å gjennomføre prosjekt på Kroken sykehjem og involverte alle 76 pasientene. Det var et nært samarbeid mellom avdelingsledere, kjøkken og ressurspersoner fra hver avdeling. Sykehjemmene i Tromsø kommune ble informert om prosjektet med brev til enhetsledere og holdt løpende orientert via fagutviklingssykepleierne / fagkonsulentene på sykehjemmene. Det ble også i løpet av prosjektperioden etablert et nært samarbeid med Utviklingssenter for hjemmetjenester i Troms som startet et tilvarende prosjekt i hjemmetjenesten i Tromsø kommune. Tiltak i prosjektet: Dannet ressursgruppe ernæring, Gjennomgang og opplæring i utvalgte skjema, Kompetanseheving – internundervisning våren 2011, Eksterne fagseminar for medlemmer i ressursgruppen høsten 2011, Registrering av nattfasten og ernæringsstatus jamfør MNA-skjema og dokumentasjon i ernæringsjournal, Tiltaksmappe i journal med behandlingstiltak for oppfølging og evaluering, Rutine for veiing og måling, På grunnlag av de faglige nasjonale retningslinjene ble det utarbeidet internkontrollrutine for å sikre identifisering og ernæringsbehandling til pasientene (vedlegg 5). Resultater og funn: Nattfasten 14,5 timer i gjennomsnitt. Resultat av MNA-registrering: Underernæring 20 %, i fare for underernæring 49 % og normalt ernært 31 % . Manglende tiltaksplaner i pasientenes journal: Økning i prosjektperioden til 42% og etter prosjektslutt til 82% juni 2012. Dokumentasjon av ernæringsstatusen og tiltaksplaner, samt regelmessig veiing og vurdering er blitt en del av rutineoppgavene ved Kroken sykehjem. Veien videre: Måltidshyppigheten og antallet hovedmåltider per dag bør vurderes i det videre arbeidet. Det må etableres et tettere samarbeid med sykehjemslegene i forhold til vurdering av ernæringsstatus. Vurdere om MNA-skjemaet gir ønsket informasjon til både legene og de som skal utøve daglig ernæringsbehandling til de pasientene som er underernærte. USH Troms ser at det er behov og arbeidsoppgaver for en ernæringsfysiolog i Tromsø kommune. Med tanke på hvor viktig ernæring er i alle livets faser, kunne det være en god investering både med tanke på å forebygge under- og feilernæring hos barn, voksne og eldre. Prosjektet avslørte manglende kunnskap om dokumentasjon i EPJ. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Troms startet derfor et nytt prosjekt i januar 2012; «Dokumentasjon helsehjelp».
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://www.utviklingssenter.no
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectkvalitetssikring
dc.subjectsikkerhet
dc.subjecthelsevesen
dc.subjectrisiko
dc.subjectpasienter
dc.subjecteldre
dc.subjecthelsetjenester
dc.subjectkommune
dc.subjectprimærhelsetjeneste
dc.subjectaldring
dc.subjectkosthold
dc.subjectmat
dc.subjectopplæring
dc.subjectkunnskap
dc.subjectkvalitetsforbedring
dc.subjectretningslinje
dc.subjectsykehjem
dc.subjecternæring
dc.subjectunderernæring
dc.subjectforebygging
dc.subjecttverrfaglig samarbeid
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjectkjøkken
dc.subjectKroken sykehjem
dc.subjectTromsø
dc.subjectTroms
dc.titleUten mat og drikke… Ernæring Kroken sykehjem 2011
dc.typeReport
dc.rights.holderHagen, Kirsti (prosjektleder)


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel