Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNergård, Ida
dc.date.accessioned2017-06-07T12:39:02Z
dc.date.available2017-06-07T12:39:02Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationNergård, I. (2015) Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten: hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter? Mastergradsoppgave i helsefag. Universitetet i Tromsø (UiT); Norges arktiske universitet, Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for helse- og omsorgsfag. Hentet fra: http://hdl.handle.net/10037/8056
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445077
dc.descriptionMastergradsstudie, hvor hensikten var å få kunnskap om helsepersonells erfaringer med ernæringsarbeid knyttet til hjemmeboende eldre pasienter.
dc.description.abstractBakgrunn: Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt i juni 2009. Jeg har erfart at det er vanskelig å følge nye retningslinjer og få dem implementert inn i arbeidshverdagen. Eldre pasienter er spesielt utsatt for underernæring, og det kan få store konsekvenser for pasienten hvis ikke problemet blir oppdaget. Hensikt: å få kunnskap om helsepersonells erfaringer med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter. Problemstilling: hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter? Metode: dette er en kvalitativ studie. Det ble gjennomført to fokusgruppeintervju med til sammen fem deltagere. Alle deltagerne jobbet på samme avdeling i hjemmetjenesten. Det er brukt en åpen koding i analyseprosessen. Resultat: gjennom analysen kom det frem at den gamle pasienten forsvinner i det generelle gjennom ernæringsarbeidet. Helsepersonell forteller at ernæringskartlegginger og vektregistreringer er blitt et krav i hjemmetjenesten. Pasientens vedtak legger føringer for hvordan arbeidet skal utføres. Helsepersonell forteller om viktige samarbeidspartnere i ernæringsarbeidet og spesielle utfordringer med ernæringsarbeid til eldre pasienter. Konklusjon: studien viste at helsepersonell har fokus på ernæring, men det spesielle med ernæringsarbeid til eldre pasienter har en tendens til å forsvinne i det generelle. Helsepersonell fokuserer på ernæringskartlegginger og vektregistreringer, men noen ganger blir registreringer mer som et pålegg fra ledelsen enn en integrert del av arbeidsdagen. Det er en kompleks prosess å integrere nye retningslinjer slik at det blir en naturlig del av arbeidshverdagen. Det krever faglig kompetanse, strukturert ansvarsfordeling og tydelig ledelsesforankring for å lykkes. Hjemmetjenesten må fortsette å jobbe mot dette målet. Helsepersonell i hjemmetjenesten har en viktig funksjon som bindeledd mellom forskjellige samarbeidspartnere. Å skape en felles forståelse for målsettinger og utfordringer i ernæringsarbeidet er viktig for å sikre kvalitet og best mulig tjenester til eldre pasienter.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://hdl.handle.net/10037/8056
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectsikkerhet
dc.subjecthelsevesen
dc.subjectrisiko
dc.subjectpasienter
dc.subjecteldre
dc.subjectaldring
dc.subjectkosthold
dc.subjectmat
dc.subjecternæring
dc.subjectunderernæring
dc.subjectkunnskap
dc.subjectsykepleier
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjecternæringsvurdering
dc.subjecternæringsstatus
dc.subjecthjemmeboende
dc.subjectforebygging
dc.subjectprimærhelsetjenesten
dc.subjectfokusgruppe
dc.subjectfokusgruppeintervju
dc.subjectintervju
dc.subjectNorge
dc.titleErnæringsarbeid i hjemmetjenesten. Hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter?
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderIda Nergård


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel