Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKjølstad, May Karin
dc.contributor.authorPettersen, Sissel
dc.contributor.authorTvete, Per W.
dc.coverage.spatialFlatanger; Fosnes; Namsos; Namdalseid; Overhalla
dc.date.accessioned2017-06-07T12:40:00Z
dc.date.available2017-06-07T12:40:00Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationKjølstad, M.K., Pettersen, S. & Tvete, P.W. (2009) Kan fall og fallskader hos eldre forebygges? Prosjekt i regi av Eldrerådet Nord-Trøndelag og Midtre Namdal Region. Namsos: Nord-Trøndelag fylkeskommune og Midtre Namdal Region.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445107
dc.descriptionRapporten omhandler prosjektet "Spreke og trygge eldre" hvor Nord-Trøndelag fylkes eldreråd i samarbeid med kommunene i Midtre Namdal Region har undersøkt om forebygging av fall og skader som følge av fall hos den eldre befolkningen har effekt.
dc.description.abstractNord-Trøndelag fylkes eldreråd har gjennom ett prosjekt i samarbeid med kommunene i Midtre Namdal Region sett på om forebygging av fall og skader som følge av fall hos den eldre befolkningen har effekt. Målsettingen har vært å redusere skader og de belastninger som ett fall kan ha, både for den det gjelder og for pårørende og samfunnet ellers. Prosjektet har forsøkt å registrere alle fall i aldersgruppen over 65 år i 19 måneder. Etter 7 måneder grunnleggende registreringer, ble det fra 1. januar 2008 iverksatt 3 ulike fallforebyggende tiltakspakker fordelt mellom kommunene. Hovedtiltakene i de tre gruppene har vært forebyggende hjemmebesøk, Risiko og Sårbarhetsanalyser (ROS) og undervisning til de eldre og personell i omsorgstjenesten. Ved hjelp av ansatte i hjemmetjenesten og i institusjoner, samt enkelte legekontor registrerte prosjektet til sammen 1221 fall. Registreringen gir et godt bilde på når og hvor og hvorfor de eldre faller. Dette gjelder både hjemmeboende og institusjonsbeboere. De aller fleste fall og skader skjer innendørs. Sjansene for å skade seg er lik for begge kjønn (ca 30 %), men med en tydelig overhyppighet hos kvinner for osteoporoserelaterte skader (1:3). Det er selve fallet som utgjør skaderisiko, ikke tid eller sted for fallet. For å sammenligne de ulike forebyggende tiltakene, er fall og skadestatistikken for de siste 6 mnd av 2007 sammenlignet med de siste 6 mnd av 2008. Prosjektet klarer ikke på dette grunnlaget å finne signifikante forskjeller mellom gruppene eller innad i gruppene. Mange av de forebyggende tiltakene kom sent i gang. Hvis en tar hensyn til dette og sammenligner de siste 4 måneder av 2007 og 2008, observeres signifikant reduksjon i antall fall i gruppen som mottok forebyggende hjemmebesøk, men ikke i de to andre gruppene. I tillegg noterer vi en halvering av antall lårhalsbrudd registrert ved sykehuset Namsos HF fra 2006 til 2007/2008. Dette kan ha sammenheng med den generelle oppmerksomheten prosjektet fikk i forbindelse med oppstarten første halvår 2007.
dc.language.isonor
dc.titleKan fall og fallskader hos eldre forebygges? Prosjekt i regi av Eldrerådet Nord-Trøndelag og Midtre Namdal Region
dc.typeReport
dc.rights.holderTvete, Per W.
dc.relation.projectSpreke og trygge eldre


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel