Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNasjonalt råd for ernæring
dc.date.accessioned2018-03-19T20:24:45Z
dc.date.available2018-03-19T20:24:45Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationNasjonalt råd for ernæring. (2017). Sykdomsrelatert underernæring. Utfordringer, muligheter og anbefalinger. IS-0611. Oslo: Nasjonalt råd for ernæring. Hentet fra: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/sykdomsrelatert-undererneringnb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2491139
dc.description.abstractSykdomsrelatert underernæring er en stor menneskelig, medisinsk og økonomisk utfordring for helsetjenesten. Det anslås at hver tredje pasient i norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, noe som er assosiert med økt sykelighet, lengre sykehusopphold og høyere dødelighet. Det er publisert en rekke rapporter de siste 30 årene om hvordan utfordringen skal løses, men det er fremdeles et stort potensiale for forbedring når det gjelder å ivareta pasientenes ernæringsstatus i pasientforløpet. Mattilbud og måltidsservice er ikke alltid tilstrekkelig tilpasset pasientenes behov. Uklar ledelse og uklar ansvarsfordeling bidrar til at ernæringspraksis ikke er tilstrekkelig systematisk. Ved overføringer mellom omsorgsledd representerer en mangelfull dokumentasjon og dårlig samhandling mellom helsepersonell og ulike instanser en risiko for pasienten. En stor utfordring i dag er mangelfull ernæringskunnskap blant grupper av helsepersonell og mangel på tilgjengelighet av kliniske ernæringsfysiologer. Ernæringsarbeidet har store oppgaver som kunne trenge en nasjonal løsning. Det foreslås at det utarbeides en overordnet nasjonal ernæringsstrategi som inkluderer behandling, utdanning, opplæring og forskning. Ernæringsrådet foreslår videre en rekke tiltak for å styrke ernæringskompetansen hos helsepersonell og kvalitetssikre ernæringsarbeidet i tjenestene. Det er mange muligheter for å jobbe mer strukturert og målrettet med ernæring enn i dag. En ledelsesforankret ernæringsstrategi med tilhørende handlingsplan, som forplikter, er en mulighet for å integrere ernæring bedre i sykehusets øvrige aktivitet. En investering i mer ernæringskompetanse enn i dag, i både kommuner og sykehus, vil være kostnadsbesparende. Avkastningen vil være bedre livskvalitet og redusert sykelighet for pasientene, samt færre liggedøgn i institusjon.nb_NO
dc.publisherNasjonalt råd for ernæringnb_NO
dc.relation.ispartofseries;IS-0611
dc.titleSykdomsrelatert underernæring. Utfordringer, muligheter og anbefalingernb_NO
dc.typeReportnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel