Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEkmann, E.
dc.date.accessioned2018-03-20T09:05:34Z
dc.date.available2018-03-20T09:05:34Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationEkmann, E. (2016). Kunnskap om ernæring i tjenester til utviklingshemmede. Kompetansehevende tiltak i ernæring i pleie og omsorg. Sluttrapport 2014-2016. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland, Rapport 3/16. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/ernaeringsstrategi-for-tjenester-til-utviklingshemmede.5771975-185365.htmlnb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2491178
dc.description.abstractErnæringsstrategi for utviklingshemmede er utarbeidet av Bergen kommune, ved Etat for tjenester til utviklingshemmede (ETTU) i samarbeid med utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland (USHT) . Lindås kommune har deltatt i deler av prosjektet. Prosjektet er delfinansiert av Helsedirektoratet. Formålet med å utvikle en ernæringsstrategi rettet mot utviklingshemmede, er å forbedre deres helsegevinst. Målet er å forebygge utvikling av livsstilssykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og overvekt, og opprettholdelse av fysiske og mentale funksjoner. Men aller viktigst er det at personer med utviklingshemming skal få mulighet til et bedre liv, med bedre helse. Ernæringsstrategien «God ernæringspraksis til personer med utviklingshemming» er et resultat av prosjektet «Kunnskap om ernæring i tjenester til utviklingshemmede» . Hensikten er å øke kunnskapen om ernæring knyttet til målgruppen. Ved å sette fokus på ernæring har vi erfart at det er behov for en faglig overbygning for alle tiltak i ernæringsarbeide . Ernæringsstrategien gir føringer for dette arbeidet. Ernæringsstrategi er en overordnet plan for hvordan tjenesteyterne i Bergen kommune skal forholde seg til ernæring overfor personer med utviklingshemming. Den skal fremme en felles arbeidsprosess mot riktig og tilpasset kosthold for tjenestemottakerne. Lindås kommune vurderer å ta i bruk elementer fra denne ernæringsstrategien. Dokumentet gir en anbefaling om hvordan vurdere tjenestemottakeres kosthold opp mot risiko for overvekt, undervekt og feilernæring . Den gir også anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet for å fremme god ernæringsomsorg overfor personer med utviklingshemming på tvers av instanser og i samarbeid med nærpersoner til tjenestemottaker. Virkemidler i arbeidet er minimum årlig måling av BMI/KMI og vurdering av ernæringsmessige tiltak. Ved behov skal det utarbeides kostholdsplaner i henhold til helsedirektoratets kostholdsråd. Samtidig skal det satses på kompetanseheving i ernæring og fysisks aktivitet. Kurs både for tjenesteytere og for tjenestemottakere. Målet er å skape motivering for livsstilsendring, der dette er nødvendig. I dokumentet er det utformet et organisasjonskart for tydeliggjøring av ansvarsområder.nb_NO
dc.publisherUtviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordalandnb_NO
dc.relation.ispartofseriesRapport;3/16
dc.relation.urihttp://www.utviklingssenter.no/getfile.php/3896691.1875.eeterrcsdu/Sluttrapport+Kunnskap+om+ern%C3%A6ring+i+tjenester+til+utviklingshemmede.pdf
dc.subjecternæringnb_NO
dc.subjectutviklingshemmedenb_NO
dc.subjectpasientsikkerhetnb_NO
dc.titleKunnskap om ernæring i tjenester til utviklingshemmede. Kompetansehevende tiltak i ernæring i pleie og omsorg. Sluttrapport 2014-2016nb_NO
dc.typeReportnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel