Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMeyer, Siri Elisabeth
dc.contributor.authorVelken, Rannveig
dc.contributor.authorJensen, Liv H.E.
dc.date.accessioned2018-03-20T12:49:48Z
dc.date.available2018-03-20T12:49:48Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationMeyer, S.E., Velken, R., & Jensen L.H.E. (2017). Vurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleien. Sykepleien Forskning, 12(e-61797). Tilgjengelig fra:nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2491273
dc.description.abstractBakgrunn: Anbefalingene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring pålegger hjemmesykepleierne å vurdere ernæringsmessig risiko ved innleggelse eller vedtak, og deretter månedlig. Hensikt: Å utforske hvordan hjemmesykepleierne fortolker og ivaretar faglig forsvarlig ernæringspraksis sett i lys av kravene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Metode: En kvalitativ studie med analyse av data fra to praksisutviklingsprosjekter. Analysen ble gjort trinnvis med identifisering av meningsbærende enheter, undertemaer og temaer (32). Fire temaer ble identifisert og kategorisert på tvers. Datamaterialet omfatter tolv gruppesamtaler med nitten sykepleiere fra to kommuner. Resultat: Ledelsesforankring er viktig når systematisk ernæringskartlegging skal implementeres. Sykepleierne ga uttrykk for at kjennskap til pasienten og ernæringsbehovet er betydningsfullt i praktisk tilrettelegging i hjemmet. Sykepleierne syntes det var utfordrende å vurdere mat- og drikkeinntak i løpet av døgnet. Sykepleierne sto i spenningsfeltet mellom selvbestemmelsen til den hjemmeboende, anbefalingene om systematisk ernæringskartlegging og tidspress. Konklusjon: Ernæringsarbeidet er personsentrert, praktisk og tilpasset hjemmearenaen. Hjemmesykepleierne stiller spørsmål om hvorvidt kravene i de nasjonale faglige retningslinjene tar tilstrekkelig hensyn til den hjemmebaserte konteksten. Systematiske vurderinger av ernæringsmessig risiko innenfor eksisterende ressurser krever tett samarbeid mellom ledere og ansatte.nb_NO
dc.publisherSykepleien Forskningnb_NO
dc.subjecternæringsstatusnb_NO
dc.subjecthjemmesykepleiennb_NO
dc.subjectkvalitativ studienb_NO
dc.subjectpersonsentrert omsorgnb_NO
dc.subjectpasientsikkerhetnb_NO
dc.titleVurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleiennb_NO
dc.typeJournal articlenb_NO
dc.source.volume12nb_NO
dc.source.journalSykepleien Forskningnb_NO
dc.source.issuee-61797nb_NO
dc.identifier.doi10.4220/Sykepleienf.2017.61797


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel