Kartlegging av levekårene til personer med utviklingshemming i samiske områder
Original version
Gjertsen, H., Melbøe, L., Fedreheim, G.E., & Fylling, I. (2017). Kartlegging av levekårene til personer med utviklingshemming i samiske områder. Harstad: UiT Norges arktiske universitet. Hentet fra: https://www.bufdir.no/bibliotek/Dokumentside/?docId=BUF00004261Abstract
Publikasjonen er en rapport fra en undersøkelse av levekårene til personer med utviklingshemming i de samiske forvaltningskommunene, samt enkelte andre kommuner i Nord-Norge, gjennomført av Avdeling vernepleie ved UiT våren 2017. Undersøkelsen ble gjennomført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Nordens velferdssenter (NVC). 93 personer mellom 16 og 76 år svarte på undersøkelsen. En tredjedel av utvalget hadde samisk bakgrunn.
Det ble undersøkt om det er forskjeller i levekårene til personer i samiske områder med og uten samiske bakgrunn, samt at levekårene til personer i samiske områder ble sammenliknet med levekårene til personer med utviklingshemming generelt og med levekårene til befolkningen for øvrig.
Undersøkelsen fokuserte på levekårs- og livskvalitetsdimensjonene skole/utdanning, aktivitet på dagtid, boforhold, sosialt nettverk, helse og hjelpebehov, fritid, demokratisk deltakelse, tilfredshet, selvbestemmelse og mobbing. Studien var den første i Norge som undersøkte betydningen av samisk bakgrunn for levekårene til personer med utviklingshemming. Det var også er den første levekårsundersøkelsen personer med utviklingshemming selv har fått mulighet til å besvare.
På bakgrunn av funnene i studien kommer forfatterne med følgende anbefalinger:
• Økt fokus på mobbing, trusler og vold mot personer med utviklingshemming generelt, og mot de med samisk bakgrunn spesielt, både i hverdagen på ulike livsarenaer, og juridisk innenfor rettsapparatet.
• Økt fokus på forebygging og behandling av psykiske helseplager hos personer med utviklingshemming generelt, og hos de med samisk bakgrunn spesielt.
• Økt fokus på organisering av botilbud og øvrige tjenester til personer med utviklingshemming, for å redusere standardisering av levesett, og gi økt selvbestemmelse og mulighet til å delta i samfunnet på linje med befolkningen ellers.