Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAagaard, Heidi
dc.contributor.authorGrøndahl, Vigdis Abrahamsen
dc.date.accessioned2020-12-02T11:35:40Z
dc.date.available2020-12-02T11:35:40Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationAagaard, Heidi, & Grøndahl, Vigdis Abrahamsen. (2017). Rutiner for å vurdere ernæringsstatus i hjemmesykepleien. Sykepleien Forskning, 12.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2711430
dc.description.abstractBakgrunn: Undersøkelser viser at pasienter som får hjelp av hjemmesykepleien, kan være utsatt for underernæring. For å kartlegge ernæringsstatus utga Helsedirektoratet i 2009 «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring». Der er det framhevet at alle pasienter som innlegges i institusjon eller personer som er innskrevet i hjemmesykepleien, skal vurderes for ernæringsmessig risiko. Hensikt: Hensikten med denne undersøkelsen var å beskrive hvilke rutiner ledere og helsepersonell i hjemmesykepleien benytter for å vurdere pasientenes ernæringsstatus. Metode: Undersøkelsen var en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse og besto av to delstudier: en studie blant ledere av hjemmesykepleien og en studie blant helsepersonell i hjemmesykepleien. Vi samlet inn data ved hjelp av spørreskjema. 273 ledere (svarprosent 59) og 212 blant helsepersonell (svarprosent 74) besvarte spørreskjemaet. Resultater: Sekstisju prosent av lederne og 37 prosent av helsepersonellet kjenner til Helsedirektoratets retningslinjer. En av tre respondenter svarte at hjemmesykepleien har skriftlige prosedyrer for å vurdere ernæringsstatus. Åtti prosent av lederne og 69 prosent av helsepersonellet oppga at det ikke var vanlig å veie brukeren ved innskriving i hjemmesykepleien. Konklusjon: Det bør utarbeides skriftlige prosedyrer for å vurdere ernæringsstatus i kommunene. Retningslinjer finnes, men disse må gjøres bedre kjent, og opplæring av helsepersonell bør være et prioritert område.en_US
dc.publisherSykepleien Forskningen_US
dc.subjecternærings­statusen_US
dc.subjecthjemmesykepleienen_US
dc.subjecttjenestetilbuden_US
dc.subjectkvaliteten_US
dc.subjectvariasjonen_US
dc.titleRutiner for å vurdere ernærings­status i hjemme­sykepleienen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.source.pagenumbere-61219en_US
dc.source.journalSykepleien Forskningen_US
dc.source.issue12en_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.4220/Sykepleienf.2017.61219
dc.description.localcodemåsjekkes


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel