dc.contributor.author | Aagaard, Heidi | |
dc.contributor.author | Grøndahl, Vigdis Abrahamsen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T11:35:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T11:35:40Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.citation | Aagaard, Heidi, & Grøndahl, Vigdis Abrahamsen. (2017). Rutiner for å vurdere ernæringsstatus i hjemmesykepleien. Sykepleien Forskning, 12. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2711430 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Undersøkelser viser at pasienter som får hjelp av hjemmesykepleien, kan være utsatt for underernæring. For å kartlegge ernæringsstatus utga Helsedirektoratet i 2009 «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring». Der er det framhevet at alle pasienter som innlegges i institusjon eller personer som er innskrevet i hjemmesykepleien, skal vurderes for ernæringsmessig risiko.
Hensikt: Hensikten med denne undersøkelsen var å beskrive hvilke rutiner ledere og helsepersonell i hjemmesykepleien benytter for å vurdere pasientenes ernæringsstatus.
Metode: Undersøkelsen var en kvantitativ tverrsnittsundersøkelse og besto av to delstudier: en studie blant ledere av hjemmesykepleien og en studie blant helsepersonell i hjemmesykepleien. Vi samlet inn data ved hjelp av spørreskjema. 273 ledere (svarprosent 59) og 212 blant helsepersonell (svarprosent 74) besvarte spørreskjemaet.
Resultater: Sekstisju prosent av lederne og 37 prosent av helsepersonellet kjenner til Helsedirektoratets retningslinjer. En av tre respondenter svarte at hjemmesykepleien har skriftlige prosedyrer for å vurdere ernæringsstatus. Åtti prosent av lederne og 69 prosent av helsepersonellet oppga at det ikke var vanlig å veie brukeren ved innskriving i hjemmesykepleien.
Konklusjon: Det bør utarbeides skriftlige prosedyrer for å vurdere ernæringsstatus i kommunene. Retningslinjer finnes, men disse må gjøres bedre kjent, og opplæring av helsepersonell bør være et prioritert område. | en_US |
dc.publisher | Sykepleien Forskning | en_US |
dc.subject | ernæringsstatus | en_US |
dc.subject | hjemmesykepleien | en_US |
dc.subject | tjenestetilbud | en_US |
dc.subject | kvalitet | en_US |
dc.subject | variasjon | en_US |
dc.title | Rutiner for å vurdere ernæringsstatus i hjemmesykepleien | en_US |
dc.type | Journal article | en_US |
dc.source.pagenumber | e-61219 | en_US |
dc.source.journal | Sykepleien Forskning | en_US |
dc.source.issue | 12 | en_US |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.4220/Sykepleienf.2017.61219 | |
dc.description.localcode | måsjekkes | |