• Energirike smoothies til pasienter i sykehjem 

      Salomonsen, Siv Janne C.; Berland, Astrid; Bentsen, Signe Berit (Journal article, 2017)
      Bakgrunn: Eldre pasienter i sykehjem er utsatt for å bli underernærte, og det har vist seg at energirike smoothies kan være et supplement til energirik og næringstett mat for å forebygge og behandle underernæring. Hensikt: ...
    • Er det samsvar i registreringene når sykepleiere og studenter screener pasienter for ernæringsstatus? 

      Ribu, Lis; Trollebø, Ellinor; Alstad, Elisabeth; Bratlie, Stig; Husby, Gerd Helen; Langfald, Gro; Lykke, Paula; Fagermoen, May Solveig (Journal article, 2010)
      Studiens bakgrunn: I nylig publiserte nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring anbefales at alle pasienter skal screenes for ernæringsmessig risiko. Hensikt: Å teste interrater ...
    • Ernæringskartlegginga i heimesjukepleien kan betrast 

      Melheim, Bente Gunn; Sandvoll, Anne Marie (Journal article, 2017)
      Bakgrunn: Halvparten av dei eldre med heimesjukepleie er underernærte eller står i fare for å bli det. Nasjonale faglege retningslinjer og Kosthandboka gir råd om korleis helsetenesta kan førebygge og behandle underernæring. ...
    • Ny app kan gi ernæringsstøtte til hjemmeboende eldre 

      Farsjø, Caroline; Moen, Anne (Journal article, 2016)
      Background: Risk of malnutrition is a common problem among home-dwelling elderly, and we have explored if an application on tablets offers new opportunities to prevent nutritional risk. We developed APPETITT; a tablet ...
    • Pasientopplevelser av måltidsfellesskap i sykehjem 

      Melheim, Bente Gunn (Journal article; Peer reviewed, 2008)
      Hensikten med denne artikkelen er å beskrive eldre pasienters erfaringer med måltidene i sykehjem. For å kunne forbedre sykepleiepraksis er det viktig å ha kunnskap om måltidenes muligheter for sosial interaksjon. Kvalitativt ...
    • Routines in the community nursing services for assessing nutritional status 

      Aagaard, Heidi; Grøndahl, Vigdis Abrahamsen (Journal article, 2017)
      Background: Studies show that patients who receive assistance from the community nursing services may be susceptible to undernutrition. In order to map nutritional status, in 2009 the Norwegian Directorate of Health issued ...
    • Samhandling mellom sykepleier og lege er viktig for ernærings­tilstanden til sykehjems­pasienter 

      Kuven, Britt Moene; Giske, Tove (Journal article, 2017)
      Bakgrunn: Ernæringsarbeidet i sykehjem er både nødvendig og viktig helsehjelp. Ved mange sykehjem inngår ernæringsarbeidet som et samarbeid mellom flere faggrupper og fagpersoner. Forskning og tilsyn har avdekket at mellom ...
    • Underernæring hos eldre hjemmeboende personer med demens 

      Rognstad, May-Karin; Brekke, Idunn; Holm, Eva; Linberg, Cecilie; Lühr, Nina (Journal article, 2013)
      Bakgrunn: Eldre personer med hukommelsestap er svært utsatt for underernæring. Tidligere studier har i hovedsak fokusert på pasienter som bor på institusjon. Hensikt: Hensikten med denne studien er å kartlegge og belyse ...
    • Vurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleien 

      Meyer, Siri Elisabeth; Velken, Rannveig; Jensen, Liv H.E. (Journal article, 2017)
      Bakgrunn: Anbefalingene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring pålegger hjemmesykepleierne å vurdere ernæringsmessig risiko ved innleggelse eller vedtak, og deretter månedlig. ...