Pasientopplevelser av måltidsfellesskap i sykehjem
Original version
Melheim, B.G. (2008) Pasientopplevelser av måltidsfellesskap i sykehjem. Sykepleien Forskning, 3(4), s. 212-219. 10.4220/sykepleienf.2008.0049Abstract
Hensikten med denne artikkelen er å beskrive eldre pasienters erfaringer med måltidene i sykehjem. For å kunne forbedre sykepleiepraksis er det viktig å ha kunnskap om måltidenes muligheter for sosial interaksjon. Kvalitativt forskningsintervju ble anvendt som metode, der syv eldre pasienter mellom 82–96 år ble intervjuet. Data ble analysert slik Kvale skisserer en kvalitativ innholdsanalyse. Funnene indikerer at måltidene spiller en viktig rolle for pasientenes sosiale liv med hverandre sammen med matens nytelse. Måltidene ble for pasientene en kilde for velvære alene eller i samvær med andre, selv med reduserte kommunikasjonsevner og begrenset sosial interaksjon. Pasientene roste personalets bidrag til samtale, selv om de som regel var travelt opptatt med å servere. Måltidet gav dem en mulighet til å sitte sammen med noen på tross av mangelen på konversasjonspartnere. Få foretrakk å spise alene på eget rom.
Description
Artikkelen bygger på en hovedfagsstudie med temaet eldre pasienters opplevelser av måltid i ett sykehjem.