Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBerre, Liv Marit
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:07Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:07Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationBerre, L.M. (2012) Legemiddelgjennomganger hos pasienter i allmennpraksis. Masteroppgave i klinisk farmasi. Universitetet i Oslo, Farmasøytisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Hentet fra: http://urn.nb.no/URN:NBN:no-31236
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445190
dc.descriptionMastergradsoppgave hvor hensikten var å undersøke hvordan klinisk farmasøyt i apotek kan bidra til å identifisere, løse og forebygge legemiddelrelaterte problemer hos pasienter i allmennpraksis i samarbeid med pasienten og pasientens fastlege.
dc.description.abstractHensikt: det er økende bruk av legemidler i Norge. Med økt forbruk av legemidler øker også mulighetene for legemiddelrelaterte problemer (LRP). Legemiddelgjennomganger, der man systematisk går igjennom pasienters legemiddelbruk kan være et virkemiddel for å identifisere, løse og forebygge LRP. Hensikten med dette mastergradsprosjektet var å undersøke i hvilken grad kliniske farmasøyter i primærapotek kan bidra til å identifisere, løse og forebygge LRP hos pasienter i allmennpraksis i samarbeid med pasienten og pasientens fastlege. Metode: pasienter ble rekruttert til prosjektet av sine fastleger. Kriterium for inklusjon var at pasienten brukte minimum åtte legemidler. For de pasientene som ønsket å delta i studien sendte fastlegene henvisning til farmasøyt om legemiddelgjennomgang. Med henvisningen ble det også vedlagt relevant diagnoseoversikt, fullstendig medisinliste og utskrift av siste laboratoriedata. Pasienten ble deretter innkalt til en samtale med farmasøyten på apoteket. Basert på opplysningene fra fastlegen og pasienten, utarbeidet farmasøyten en skriftlig tilbakemelding til fastlegen om identifiserte LRP og forslag til håndtering av disse. Etter den initielle legemiddelgjennomgangen og samtalen med pasientene, hadde farmasøyten og fastlegene et avstemmingsmøte, der de aktuelle LRP ble diskutert. Pasientene ble inkludert i september og oktober 2011. Resultat: det ble identifisert 60 LRP hos de 11 pasientene som ble inkludert i prosjektet. Feil i medisinlisten representerte det hyppigste LRP (43 %), etterfulgt av interaksjoner (13 %). 56 av 60 LRP ble tatt opp til diskusjon i møtet mellom farmasøyt og fastlege. Av de 56 diskuterte LRP ble 71 % av farmasøytens forslag tatt til følge av fastlegene, 20 % ble tatt til etterretning, mens 9 % ble ikke tatt til følge. Konklusjon: legemiddelrelaterte problemer opptrer hyppig hos pasienter som bruker åtte eller flere legemidler. Kliniske farmasøyter kan bidra med å avdekke, forebygge og løse legemiddelrelaterte problemer hos pasienter i allmennpraksis i samarbeid med pasienten selv og pasientens fastlege. Modellen som ble testet ut i dette prosjektet, kan sikre godt samarbeid mellom farmasøyt og fastlege i gjennomføringen av legemiddelgjennomganger i allmennpraksis.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-31236
dc.relation.urihttp://urn.nb.no/URN:NBN:no-31236
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelliste
dc.subjectlegemiddelgjennomgang
dc.subjectlegemiddelrelaterte problemer
dc.subjectlegemiddelinteraksjoner
dc.subjecttverrfaglig samarbeid
dc.subjectjournalgranskning
dc.subjectfarmasøyt
dc.subjectallmennmedisin
dc.subjectallmennpraksis
dc.subjectlege
dc.subjectfastlege
dc.subjectpasientsamtale
dc.subjecteldre
dc.subjectNorge
dc.titleLegemiddelgjennomganger hos pasienter i allmennpraksis
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderBerre, Liv Marit


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel