Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorJensen, Svein Arthur
dc.contributor.authorØien, Torbjørn
dc.contributor.authorJacobsen, Geir
dc.contributor.authorJohnsen, Roar
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:08Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:08Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.citationJensen, S.A., Øien, T., Jacobsen, G. & Johnsen, R. (2003) Feil i medikamentkortene – en helserisiko? Tidsskrift for Den norske legeforening, 123(24), s. 3598–9. Hentet fra: https://tidsskriftet.no/2003/12/om-helsetjenesten/feil-i-medikamentkortene-en-helserisiko
dc.identifier.issn0807-7096
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445195
dc.descriptionBeskriver en studie hvor hensikten var å påvise forskjeller og undersøke årsaker til ikke-samsvar mellom fastlegens og hjemmesykepleiens medisinoversikt.
dc.description.abstractBakgrunn: for pasienter som får medisiner administrert via hjemmesykepleien, er det en forutsetning for forsvarlig medisinsk praksis at medikamentkortene i journalene hos fastlege og i hjemmesykepleien stemmer overens. Materiale og metode: vi sammenliknet alle de 38 journalene for pasienter som tilhørte én bestemt hjemmesykepleiesone og hadde fastlege ved ett bestemt legesenter i Trondheim. For samvariasjonsmål beregnet vi total og proporsjonal enighet for antall medikamenter, mens enighet korrigert for tilfeldig enighet ble kalkulert ved Cohens kappa. Enighet ble også undersøkt i forhold til antall medikamenter ved å plotte differansen av antall medikamenter mot gjennomsnittet av antall medikamenter (Bland-Altmann-plott). Resultat: i 90% av journalene fant vi forskjeller i antall medikamenter. Fastlegen ordinerte 207 medikamenter. Av disse gav hjemmesykepleien 146 (71 %), noe som betyr at 61 ordinerte medikamenter (29 %) «forsvant». Pasientene fikk 201 medikamenter, slik at 55 medikamenter var ordinert av andre enn fastlegen. Total enighet var 53 %, og den sjansekorrigerte enighet var κ = 0,29 (95% konfidensintervall 0,12–0,47). Fortolkning: overensstemmelsen når det gjelder antall medikamenter i journalen til fastlege og i journalen til hjemmesykepleien er ikke mer enn middels. Det er holdepunkter for å anta at avvikene skyldes systematiske feil i journalføringen. Den manglende kvalitetssikringen i arbeidet representerer en potensiell helsetrussel for pasientene.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://tidsskriftet.no/2003/12/om-helsetjenesten/feil-i-medikamentkortene-en-helserisiko
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelliste
dc.subjectlegemiddelforskrivning
dc.subjectlegemiddelsamstemming
dc.subjectsamstemming
dc.subjectfeilmedisinering
dc.subjecthjemmetjeneste
dc.subjecthjemmesykepleie
dc.subjectsykepleier
dc.subjectfastlege
dc.subjectlege
dc.subjectkommunikasjon
dc.subjectinformasjonsutveksling
dc.subjectdokumentasjon
dc.subjectavvik
dc.subjectjournalgranskning
dc.subjectTrondheim
dc.subjectNorge
dc.titleFeil i medikamentkortene – en helserisiko?
dc.typeJournal article
dc.typePeer reviewed
dc.rights.holderJensen, Svein Arthur
dc.source.volume123
dc.source.journalTidsskrift for Den norske legeforening
dc.source.issue24


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel