Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorPedersen, Mona
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:10Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:10Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationPedersen, M. (2012) «Riktig legemiddelbruk i sykehjem» ved Rossfjord sykehjem. Tromsø: Utviklingssenter for sykehjem (USH) i Troms. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/riktig-legemiddelbruk-ved-rossfjord-sykehjem.5078029-185788.html
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445203
dc.descriptionRapport som beskriver gjennomføring av prosjekt ved Rossfjord sykehjem, Lenvik kommune knyttet til innsatsområdet "Riktig legemiddelbruk i sykehjem" i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen ”I trygge hender”.
dc.description.abstractBakgrunn: riktig legemiddelbruk i sykehjem har blitt valgt som ett av innsatsområdene i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen ”I trygge hender”. Helsedirektoratet oppfordret alle utviklingssentre i Norge til deltagelse i læringsnettverket «Riktig legemiddelbruk i sykehjem». Utviklingssenter for sykehjem (USH) Troms gikk inn i et samarbeid med LØKTA om oppstart av prosjekt i Midt-Troms. LØKTA valgte å gjennomføre prosjektet «Riktig legemiddelbruk i sykehjem» ved Rossfjord sykehjem i Lenvik kommune. USH Troms har tidligere gjennomført prosjektene «En pille for alt som er ille» og «Riktigere legemiddelbruk for eldre i sykehjem og hjemmetjeneste i Tromsø». Mål: formålet med prosjektet var å bedre legemiddelbehandlingen hos pasienter med langtidsopphold i sykehjem ved systematisk legemiddelgjennomgang (LMG) av et tverrfaglig team bestående av sykepleier, lege og farmasøyt. I prosjektet gjorde vi målinger på antall faste legemidler, indikasjon, om pasientene hadde en plan for legemiddelbehandlingen, samt at alle pasientene ved de to avdelingene skulle ha en tverrfaglig LMG. I tillegg så vi om det var samsvar mellom medisinliste på papir og i det elektroniske. Gjennomføring: legemiddelgjennomgangen ble gjennomført med lege, sykepleier og farmasøyt til stede. Sykepleier og lege gav et kort sammendrag av pasientens sykehistorie, med aktuelle diagnoser. Så ble det gått igjennom sjekklisten og individuell kartlegging, for å se på funn som er gjort her. Det ble også sett på blodprøvesvar. Hvert enkelt legemiddel ble gjennomgått, både faste og behovslegemidler. For hvert legemiddel ble det sett på valg av legemiddel, er det indikasjon for legemidlet? Dosering, er den passende? Er det observert bivirkninger? Er det interaksjoner med andre legemidler? Er det andre problemstillinger som for eksempel funksjonssvikt eller andre ting som påvirker legemiddelbruken, og som gir grunnlag for endringer? Er det behov for å søke råd hos geriater? Resultater: det ble gjennomført tverrfaglig LMG hos 17 pasienter. Alle legemidler, faste og behovsmedisin, hadde indikasjon hos alle pasientene ved prosjektslutt. Det er samsvar mellom medisinliste på papir og elektronisk til den enkelte pasient. Vi har hatt en reduksjon på 11,5% i antall faste legemidler. I tillegg er det dosejusteringer og endringer av legemidler. Det er laget et eget tiltak som heter «Legemiddelgjennomgang» i journalsystemet Profil for å dokumentere i forbindelse med LMG. Her ble det dokumentert de endringene som ble gjort under LMG, og hvilke observasjoner som skulle gjøres, samt videre plan for legemiddelbehandlingen. Det er utarbeidet en mal for utvidet pasientkontroll/ årskontroll, samt en sjekkliste for årskontroll, og legemiddelgjennomgang er en del av årskontrollen.
dc.language.isonor
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectPasientsikkerhetskampanjen
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelbehandling
dc.subjectlegemiddelrelaterte problemer
dc.subjectlegemiddelgjennomgang
dc.subjectlegemiddelinteraksjoner
dc.subjectsykehjem
dc.subjectsykepleier
dc.subjectlege
dc.subjectfastlege
dc.subjectfarmasøyt
dc.subjecttverrfaglig samarbeid
dc.subjectkvalitetsforbedring
dc.subjectkompetanseutvikling
dc.subjectsjekkliste
dc.subjectintervensjon
dc.subjectlæringsnettverk
dc.subjectLenvik
dc.subjectTroms
dc.subjectNorge
dc.title«Riktig legemiddelbruk i sykehjem» ved Rossfjord sykehjem
dc.typeResearch report
dc.rights.holderPedersen, Mona


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel