«KAMFER-prosjektet» - Tverrfaglig legemiddelgjennomgang for eldre i sykehjem
Report
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2445206Utgivelsesdato
2013Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
USH Oppland (2013) «KAMFER-prosjektet» - Tverrfaglig legemiddelgjennomgang for eldre i sykehjem. Gjøvik: Utviklingssenter for sykehjem (USH) i Oppland. Hentet fra: http://www.utviklingssenter.no/kamfer-prosjektet.4918012-185642.htmlSammendrag
Haugtun Utviklingssenter for sykehjem i Oppland har i perioden 11.11.10 – 17.10.12 gjennomført 2 prosjekter, ”KAMFER- prosjektet” finansiert med midler fra Helsedirektoratet og læringsnettverk for ”Riktig legemiddelbruk i sykehjem” i regi av den Nasjonale Pasientsikkerhetskampanjen ”I trygge hender”. Prosjektene har til hensikt å optimalisere den enkelte pasients legemiddelbehandling. Legemiddelgjennomgang er brukt som verktøy. Legemiddelgjennomgangene har vært basert på en total klinisk vurdering av pasientens nåværende helsetilstand gjennom bruk av kartleggingsverktøy og observasjoner. Gjennomgangene innebærer en vurdering av indikasjon og nytte/effekt, samt eventuelle bivirkninger og interaksjonsproblematikk, for alle legemidlene pasienten bruker. I perioden mars 2011 – oktober 2012 har det blitt gjennomført til sammen 82 dokumenterte legemiddelgjennomganger ved 1 langtidsavdeling og 3 kortidsavdelinger ved sykehjemmet. I tillegg er det gjennomført noen legemiddelgjennomganger som ikke er dokumentert. I KAMFER-prosjektet ble det gjennomført legemiddelgjennomganger hos 63 pasienter i et tverrfaglig team med sykepleier, farmasøyt og lege. Kortidspasientene brukte i gjennomsnitt 9,9 faste legemidler og 2 behovslegemidler, mens langtidspasientene brukte 7,2 faste legemidler og 1,8 behovslegemidler. Det ble i gjennomsnitt tatt opp 8,5 potensielle legemiddelrelaterte problemer (LRP) i legemiddelgjennomgangene per pasient hos kortidspasientene og 6 potensielle LRP hos langtidspasientene. De ansatte opplever at en strukturert legemiddelgjennomgang er en effektiv, men tidkrevende metode for å identifisere LRP og iverksette tiltak. Både leger og sykepleiere mener at det er svært nyttig å ha en farmasøyt til stede i den tverrfaglige legemiddelgjennomgangen. Erfaringene viser at dokumentasjon er den største utfordringen. Vi har i løpet av prosjektperioden derfor laget et oppsett for standardisering av dokumentasjonen i pasientens elektroniske pasientjournal.
Beskrivelse
Rapport som beskriver gjennomføring av kvalitetshevende tiltak i sykehjem først i en pilot (Haugtun) og deretter som læringsnettverk i Gjøvik kommune.