Kartlegging av potensielt uhensiktsmessig legemiddelbruk hos eldre i Nordfjord ved bruk av STOPP-kriteriene
Original version
Wabakken, A.R. (2014) Kartlegging av potensielt uhensiktsmessig legemiddelbruk hos eldre i Nordfjord ved bruk av STOPP-kriteriene. Mastergradsoppgave i farmasi. Universitetet i Bergen, Senter for farmasi og Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Hentet fra: http://hdl.handle.net/1956/8192Abstract
Bakgrunn: den største utfordringen helsevesenet står overfor innen legemiddelhåndtering og - behandling av eldre, er kombinasjonen av mange sykdommer og bruk av mange legemidler. Pasientsikkerhetskampanjen "I trygge hender" gjennomføres i spesialist- og primærhelsetjenesten, og ett av deres satsingsområde handler om riktig legemiddelbruk i sykehjem. Legemiddelgjennomganger står sentralt i denne sammenheng da dette er et viktig tiltak for å kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk. Sjukehusapoteket i Førde inngår som bidragsyter i et nasjonalt pilotprosjekt, og ønsker å gjennomføre tiltak fra pasientsikkerhetskampanjen og implementere legemiddelgjennomganger i regionen, men det er fortsatt uklart hvordan man skal prioritere pasienter som har størst behov for legemiddelgjennomgang. Hensikt: hensikten med oppgaven var å kartlegge bruken av potensielt uhensiktsmessige legemidler for et utvalg pasienter i prosjektområdet i Nordfjord, og utarbeide et forslag til pre-screeningverktøy som kan brukes for å prioritere pasienter som har størst behov for legemiddelgjennomgang. Metode: for å skaffe en oversikt over legemiddelforbruk og omfang av uhensiktsmessige legemidler, ble det utført en tverrsnittstudie med utgangspunkt i legemiddellistene til 282 pasienter ved sykehjem og hjemmesykepleien i Selje og Stryn kommune. STOPP kriteriene ble benyttet til å identifisere uhensiktsmessige legemidler. Resultater: det ble observert ett eller flere uhensiktsmessige legemidler hos 43 % av pasientene. Flertallet av disse forskrivningene dreide seg om legemidler som øker fallrisiko, deriblant oxazepam og diazepam. Disse legemidlene var også blant de hyppigste observerte uhensiktsmessige legemidlene. Man så en økt forekomst av antall potensielt uhensiktsmessige legemidler hos pasienter som brukte mange legemidler. Disse funnene dannet grunnlag for prioritering av legemidler og pasientkriterier som skulle inngå i pre-screeningverktøyet. Konklusjon: eldre er svært utsatt for legemiddelrelaterte problemer og feilbruk, og man ser et stort behov for legemiddelgjennomgang hos mange. Det er spesielt viktig at de som har størst behov for legemiddelgjennomgang blir prioritert, da manglende ressurser og lite kapasitet begrenser muligheten til å utføre dette for alle. Det har foreløpig vært lite studier på hvordan pasienter skal prioriteres til legemiddelgjennomgang, noe som kan være et viktig satsingsområde i fremtiden.
Description
Mastergradsoppgave hvor hensikten var å kartlegge uhensiktsmessige legemidler hos pasienter i sykehjem og hjemmetjeneste, og å utvikle et forslag til prioriteringsverktøy for pasienter som bør ha legemiddelgjennomgang.