Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorArnesen, Åse
dc.contributor.authorØstensen, Ingri
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:13Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:13Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationArnesen, Å. og Østensen, I. (2012) Pilotprosjekt – Samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten. Oslo: Utviklingssentrene for hjemmetjenester (UHT) i Oslo. Hentet fra: http://www.pasientsikkerhetsprogrammet.no/om-oss/innsatsomr%C3%A5der/riktig-legemiddelbruk-i-hjemmetjenesten
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445221
dc.descriptionBeskriver et pilotprosjekt hvor hensikten var å teste ut om tiltakspakkene (legemiddelgjennomgang og samstemming) kunne benyttes i hjemmetjenesten.
dc.description.abstractUtviklingssenter for hjemmetjenester i Oslo har vært pilotkommune i Nasjonal Pasientsikkerhetskampanje for samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten. I samarbeid med utviklingssentrene for hjemmetjenester i Akershus (Bærum kommune) og Østfold (Eidsberg kommune), er det tilpasset og testet ut en tiltakspakke for samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten. Målet har vært å bidra til økt pasientsikkerhet ved å utføre legemiddelgjennomganger i tverrfaglig møte mellom sykepleier, fastlege og farmasøyt. Pilotprosjektet i Bydel Bjerke har hatt spesielt fokus på kompetanseheving av ansatte, etablering av gode samarbeidsarenaer for hjemmetjenesten og fastleger, og utvikling og forbedring av rutiner, samt oppfølging av dokumentasjon i forhold til legemidler. Resultatene fra piloten viser først og fremst at det er et stort forbedringspotensial i forhold til legemidler i den kommunale hjemmetjenesten, dette gjelder både i arbeidet med å dokumentere og optimalisere legemiddelbruken hos hjemmeboende pasienter i Oslo. Piloten viser at legemiddelgjennomganger fremmer det tverrfaglige samarbeidet, avdekker legemiddelrelaterte problemer og bidrar i vesentlig grad til endringer av pasientens legemiddelbehandling. For noen pasienter vil det si seponering av legemidler, for noen vil det innebære dosejustering, for andre nye legemidler. Bjerke har gjennomført tverrfaglige legemiddelgjennomganger både med og uten farmasøyt. Pilotprosjektet ser at farmasøyten bidrar med gode faglige innspill inn i legemiddelgjennomgangen. Konklusjonen etter gjennomgangene er at tverrfaglig legemiddelgjennomgang med farmasøyt er anbefalt både av sykepleiere som har deltatt i prosjektet og fastleger. Det anbefales å videreutvikle kompetansehevende tiltak med undervisning i observasjon av virkninger og bivirkninger av legemidler, samt dokumentasjon, overfor sykepleiere i Oslo kommune. Basert på pilotprosjektet i Bydel Bjerke anbefaler prosjektet følgende tiltakspakke for samstemming og riktige legemidler, til andre hjemmetjenester: - Samstemming av legemiddellisten mellom pasient, hjemmetjeneste og fastlege - Tverrprofesjonell strukturert legemiddelgjennomgang i forhold til hjemmeboende pasienter med vedtak om legemiddelhåndtering, når dette anses nødvendig ut fra en medisinsk og sykepleiefaglig vurdering - Sikre oppfølging av legemiddelforskrivning med faglige observasjoner, vurderinger og dokumentasjon i pasientjournal (innen to virkedager) etter endringer - Etablere struktur i pasientjournal som sikrer dokumentasjon av samstemming og legemiddelgjennomgang med oppfølging.
dc.language.isonor
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectPasientsikkerhetskampanjen
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelbehandling
dc.subjectlegemiddelrelaterte problemer
dc.subjectlegemiddelgjennomgang
dc.subjectlegemiddelinteraksjoner
dc.subjectlegemiddelsamstemming
dc.subjectsamstemming
dc.subjecthjemmesykepleie
dc.subjecthjemmetjeneste
dc.subjecttverrfaglig samarbeid
dc.subjectfarmasøyt
dc.subjectsykepleier
dc.subjectfastlege
dc.subjectlege
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjectkvalitetsforbedring
dc.subjectkompetanseutvikling
dc.subjectlæringsnettverk
dc.subjectsjekkliste
dc.subjectdokumentasjon
dc.subjectpilot
dc.subjectOslo
dc.subjectNorge
dc.titlePilotprosjekt – Samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmetjenesten
dc.typeResearch report
dc.rights.holderOrlund, Line (Bydel Bjerke, Oslo)


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel