Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHindhammer, Anne
dc.contributor.authorAli, Zana
dc.contributor.authorLange, Magnhild
dc.contributor.authorPedersen, Stig Henning
dc.contributor.authorSteinland, Eirik
dc.contributor.authorSæther, Erik Magnus
dc.contributor.authorSørbråten, Tommy
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:19Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:19Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationHindhammer, A., Ali, Z., Lange, M., Pedersen, S.H., Steinland, E., Sæther, E.M. & Sørbråten, T. (2012) Gir innføring av multidose riktigere legemiddelbruk? Norsk Farmaceutisk Tidsskrift, 120(4), s. 9-13. Hentet fra: https://www.farmatid.no/artikler/vitenskap/gir-innforing-av-multidose-riktigere-legemiddelbruk
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445252
dc.descriptionArtikkelen beskriver funn fra en studie som har kartlagt hvordan uttaket av legemidler målt i definerte døgndoser påvirkes av innføring av multidose for pasienter tilknyttet hjemmesykepleien.
dc.description.abstractHensikt: Hensikten med studien er å kartlegge hvor dan uttaket av legemidler målt i definerte døgndoser (DDD) påvirkes av innføring av multidose for pasienter tilknyttet hjemmesykepleien. Både det totale uttaket og uttaket av vanedannende legemidler undersøkes. Materiale og metoder: Anonymiserte data over uttak av lege midler fra apotek i perioden 2006 til 2009 er studert for enkeltindivider til knyttet hjemmesykepleie som starter med multi dose (n = 1060). Videre sammenliknes grupper av pasienter tilknyttet henholdsvis hjemmesykepleie der multidose er utbredt (tiltaksgruppe, n = 4725), og hjemme sykepleie der multidose ikke er innført (kontrollgruppe, n = 2722). Tiltaksgruppen innfører multidose gradvis i løpet av studieperioden (endring fra ingen multi dosebrukere per 1.1.2006 til over 40 % av omsetningen til hjemmesykepleien i form av multidose tredje kvartal 2009). Resultater: Uttaket av vanedannende legemidler per bruker reduseres og blir mer enhetlig hos enkeltindividene som starter med multidose. Med enhetlig menes her hvorvidt de med unormalt høyt eller lavt uttak får uttaket henholdsvis redusert eller økt til et mer normalt nivå. For vanedannende legemidler er det også observert forskjell i utvikling mellom tiltaks- og kontrollgruppen. Uttaket i tiltaksgruppen reduseres over tid mens uttaket i kontrollgruppen øker. Det totale uttaket av legemidler øker over tid både hos enkeltindividene og for tiltaks- og kontrollgruppen, i likhet med utviklingen for samfunnet ellers. Det er ikke observert en signifikant forskjell i utvikling i det totale uttaket av legemidler mellom tiltaks- og kontrollgruppen. Også det totale uttaket hos enkeltindividene blir mer enhetlig etter innføring av multidose. Konklusjon: Funnene i denne studien indikerer at multidose påvirker uttaket av legemidler. Vi vurderer reduksjon i uttak av vanedannende legemidler og et mer enhetlig legemiddeluttak som bidrag til å oppnå riktigere legemiddelbruk.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://www.farmatid.no/artikler/vitenskap/gir-innforing-av-multidose-riktigere-legemiddelbruk
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectlegemiddel
dc.subjectlegemiddelbruk
dc.subjectlegemiddelforskrivning
dc.subjectmultidose
dc.subjecthjemmesykepleie
dc.subjecthjemmeboende
dc.subjecteldre
dc.subjectapotek
dc.subjecttverrsnitt
dc.subjecttverrsnittstudie
dc.subjectregister
dc.subjectregisterdata
dc.subjectkartlegging
dc.subjectsammenlignende studie
dc.subjectNorge
dc.titleGir innføring av multidose riktigere legemiddelbruk?
dc.typeJournal article
dc.rights.holderHindhammer, Anne
dc.source.volume120
dc.source.journalNorsk Farmaceutisk Tidsskrift
dc.source.issue4


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel