Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorWannebo, Wenche
dc.date.accessioned2017-06-07T12:41:20Z
dc.date.available2017-06-07T12:41:20Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationWannebo, W. (2009) "Å knuse tabletter er vanlig i sykehjem". Sykepleien forskning, 4(1), s. 6-15. Hentet fra: https://sykepleien.no/forskning/2009/03/tablettknusing-i-sykehjem-en-sikkerhetsrisiko-pasienten
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445255
dc.descriptionArtikkelen omhandler en studie hvor hensikten var å kartlegge omfanget av tablettknusing på sykehjem i Nord-Trøndelag, og se i hvilken grad det knuses depot- og enterotabletter som eventuelt kan være en risiko for pasienten.
dc.description.abstractStudiens bakgrunn: Knusing av tabletter ser ut til å være en vanlig forekommende praksis på mange sykehjem. Det er imidlertid lite kunnskap om dette, blant annet i hvor stor grad tabletter som ikke skal knuses blir knust. Å endre et legemiddels formulering som ved tablettknusing, kan medføre økt toksisitet, redusere effekten av legemidlet og/eller gjøre legemidlet uvirksomt. Samtidig er eldre sårbare i forhold til legemiddelinduserte skader på grunn av aldersrelaterte fysiologiske endringer, multimorbiditet og polyfarmasi. Hensikt: Å kartlegge omfanget av tablettknusing på sykehjem i Nord-Trøndelag, og se i hvilken grad det knuses depot- og enterotabletter som eventuelt kan være en risiko for pasienten. Metode: Registrering av tablettknusing i eget skjema på 19 sykehjem i Nord-Trøndelag i løpet av en tilfeldig valgt dag. Registreringen ble foretatt av sykepleierstudenter fra Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hovedresultat: Alle sykehjem knuste tabletter. 42 prosent av sykehjemmene knuste over 20 tabletter daglig. 15 prosent av total mengde knuste tabletter var depot- eller nterotabletter, og de tre sykehjemmene som knuste flest tabletter totalt, sto for halvparten av depottablettknusingen. Konklusjon: Knusing av tabletter er vanlig i nordtrønderske sykehjem. Ni av ti sykehjem knuste også depottabletter eller enterotabletter som kan være en potensiell risiko for pasienten.
dc.language.isonor
dc.titleÅ knuse tabletter er vanlig i sykehjem
dc.typeJournal article
dc.rights.holderWannebo, Wenche
dc.source.volume4
dc.source.journalSykepleien Forskning
dc.source.issue1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel