Show simple item record

dc.contributor.authorAndersen, Ingvil Birkelund
dc.date.accessioned2017-06-07T12:42:26Z
dc.date.available2017-06-07T12:42:26Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationAndersen, I.B. (2014) Avdelingslederes erfaringer med å behandle avviksmeldinger på sykehjem. Mastergradsoppgave i helsefag, Flerfaglig studieretning. Universitetet i Tromsø (UiT), Institutt for helse- og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet. Hentet fra: http://hdl.handle.net/10037/6818
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2445317
dc.descriptionMastergradsstudie. Undersøker hvordan ledere forstår avvik, og hvordan de hever kvalitet og pasientsikkerhet i sykehjem.
dc.description.abstractBakgrunn: i dag bor det over 40 000 pleietrengende eldre på norske sykehjem. Statistisk sett har de fem diagnoser hver. Avdelingslederes formelle ansvar er påse at pleietilbud er av god og forsvarlig karakter. En måte å kontrollere kvalitet og pasienters sikkerhet på er gjennom avviksprosedyren. Denne prosedyren er en del av kommunenes interne kontrollsystem. Formål: i forskningssammenheng er avviksregistrering, kvalitet på pleietilbud, og pasienters sikkerhet på sykehjem lite utforsket. Formålet med denne studien er å undersøke hvordan ledere forstår avvik, og hvordan de hever kvalitet og pasientsikkerhet i sykehjem. Problemstillingen er: «Hva forstår ledere som avvik og hvordan de benytter de avvikssystemet til å sikre pasientsikkerhet og kvalitet på tjenestene?» Metode: dette er et kvalitativ studie med en hermeneutisk tilnærming som baserer seg på seks dybdeintervju, med avdelingsledere fra fire ulike kommuner. Bearbeidelse av data er inspirert av Tjoras stegvise - deduktive - induktive (SDI) analysemetode, og er videre fortolket med de valgte teoretiske perspektiver om pleiekultur og sosiologisk ansvar. Resultat: ledere kategoriserer avvik gjennom hva de selv oppfatter som gode eller mindre gode meldinger. Formuleringen av avviket er avgjørende for å gi ledere mulighet til å forstå, kontekstualisere og handle for å forbedre pasienters sikkerhet og kvalitet på pleietilbud. Ledere synes det er vanskelig å gjøre noe med rapporterte avvik basert på pasienters omsorgsbehov, og disse blir kategorisert som mindre gode meldinger. Dette fordi de er krevende å artikulere og argumentere for videre i meldesystemet. Det er problematisk for ledere å benytte avviksprosedyren som dokumentasjon på faglig uforsvarlige forhold i sykehjem. Konklusjon: på bakgrunn av denne studiens funn foreslår jeg økt oppmerksomhet for hvordan sykepleiefaglig kvalitet og pasientsikkerhet kan fremmes på sykehjem. Og fokus på hvilke avvik som synliggjøres – og hvilke avvik som ikke fremtrer gjennom dagens avvikssystem. Nøkkelord: pasientsikkerhet, meldesystem, avvik, avviksrapportering, kvalitetssikring, avvikshåndtering, kommunehelsetjeneste, sykehjem, kvalitet, uheldig hendelse.
dc.language.isonor
dc.relation.urihttp://hdl.handle.net/10037/6818
dc.subjectpasientsikkerhet
dc.subjectkvalitetssikring
dc.subjectsikkerhet
dc.subjecthelsevesen
dc.subjectrisiko
dc.subjectpasienter
dc.subjecthelsetjenester
dc.subjectsykepleie
dc.subjecthelsepersonell
dc.subjectsykepleier
dc.subjecthelsetjenesten
dc.subjectuønskede hendelser
dc.subjectpasientskade
dc.subjectlæring
dc.subjectbarrierer
dc.subjectmeldekultur
dc.subjectrapporteringskultur
dc.subjectopplevelser
dc.subjecterfaringer
dc.subjectledelse
dc.subjectledere
dc.subjectledelsesstrategi
dc.subjectadministrasjon
dc.subjectpasientsikkerhetskultur
dc.subjectsystemnivå
dc.subjectsykehjem
dc.subjectintervju
dc.subjectNorge
dc.titleAvdelingslederes erfaringer med å behandle avviksmeldinger på sykehjem
dc.typeMaster thesis
dc.rights.holderIngvil Birkelund Andersen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record