Barn med cerebral parese – erfaringer med regelmessig trening hos fysioterapeut.En kvalitativ intervjustudie
Master thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2494525Utgivelsesdato
2010Metadata
Vis full innførselOriginalversjon
Handeland, H. (2010). Barn med cerebral parese – erfaringer med regelmessig trening hos fysioterapeut.En kvalitativ intervjustudie. (Masterprogram i helsefag. Studieretning fysioterapivitenskap), Universitetet i Bergen, Bergen. https://hdl.handle.net/1956/5844Sammendrag
Bakgrunn: Barn med cerebral parese (CP) vil trenge kontinuerlig og livslang behandling som blant annet ofte innebærer jevnlig fysioterapibehandling. Fysioterapi for barn innen habilitering og rehabilitering er et felt innen fysioterapi som omhandler mange problemstillinger med hensyn til hvordan en kan gi et best mulig tilbud til barnet og familien. Studiens hensikt er å finne ut mer om hvordan barn med CP opplever det å gå til regelmessig og kontinuerlig behandling hos fysioterapeut. Ønsket er å få fram barnas egne stemmer, altså behandlingen sett fra deres perspektiv.
Materiale og metode: 4 barn med CP i alderen 10-12 år ble intervjuet 2 ganger. Barna hadde gått til behandling hos fysioterapeut i minst 5 år, mer eller mindre kontinuerlig. Analyseprosessen gikk via dekontekstualisering og rekontekstualisering av transkriberte intervjuer.
Kunnskapsbidrag: Barna formidlet et spekter av erfaringer og opplevelser om hvordan det er å leve med et ufravikelig krav om å trene. Momenter som kom frem handler om positive og negative opplevelser knyttet til trening, innsikt i hva som trenes på og hvorfor trening er viktig. Hvilken grad av bemyndigelse barna opplevde knyttet til trening blir diskutert, barna opplevde en viss grad av bemyndigelse, samtidig som de hadde liten grad av medbestemmelse. Opplevelse av mening blir trukket frem som et viktig aspekt for at barna skal forstå hensikten med trening. Hvilken betydning positive og negative aspekter ved trening kan ha på barnas selvoppfatning blir belyst i denne studien. Erfaringer med å mestre oppgaver, eller en opplevelse av å ikke mestre, og hvilke konsekvenser dette kan få for motivasjon og selvoppfatning blir belyst.