Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorMeyer, S. E.
dc.contributor.authorVelken, R.
dc.contributor.authorJensen, L. H.
dc.date.accessioned2023-01-09T09:55:49Z
dc.date.available2023-01-09T09:55:49Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationMeyer, S. E., Velken, R. & Jensen, L. H. (2017). Vurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleien. Sykepleien, 12(61797), e-61797.en_US
dc.identifier.issn1891-2710
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3041855
dc.description.abstractBakgrunn: Anbefalingene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring pålegger hjemmesykepleierne å vurdere ernæringsmessig risiko ved innleggelse eller vedtak, og deretter månedlig. Hensikt: Å utforske hvordan hjemmesykepleierne fortolker og ivaretar faglig forsvarlig ernæringspraksis sett i lys av kravene i Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Metode: En kvalitativ studie med analyse av data fra to praksisutviklingsprosjekter. Analysen ble gjort trinnvis med identifisering av meningsbærende enheter, undertemaer og temaer (32). Fire temaer ble identifisert og kategorisert på tvers. Datamaterialet omfatter tolv gruppesamtaler med nitten sykepleiere fra to kommuner. Resultat: Ledelsesforankring er viktig når systematisk ernæringskartlegging skal implementeres. Sykepleierne ga uttrykk for at kjennskap til pasienten og ernæringsbehovet er betydningsfullt ved praktisk tilrettelegging i hjemmet. Sykepleierne syntes det var utfordrende å vurdere mat- og drikkeinntak i løpet av døgnet. Sykepleierne sto i spenningsfeltet mellom selvbestemmelsen til den hjemmeboende, anbefalingene om systematisk ernæringskartlegging og tidspress. Konklusjon: Ernæringsarbeidet er personsentrert, praktisk og tilpasset hjemmearenaen. Hjemmesykepleierne stiller spørsmål om hvorvidt kravene i de nasjonale faglige retningslinjene tar tilstrekkelig hensyn til den hjemmebaserte konteksten. Systematiske vurderinger av ernæringsmessig risiko innenfor eksisterende ressurser krever tett samarbeid mellom ledere og ansatte.en_US
dc.publisherSykepleienen_US
dc.subjecternæringsstatusen_US
dc.subjecthjemmesykepleienen_US
dc.subjectkvalitativ studieen_US
dc.subjectpersonsentrert omsorgen_US
dc.subjectimplementeringen_US
dc.subjectretningslinjeren_US
dc.subjectveiledereen_US
dc.titleVurdering av ernæringsstatus – et sykepleiefaglig ansvar i hjemmesykepleienen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.source.volume12en_US
dc.source.journalSykepleienen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.4220/Sykepleienf.2017.61797
dc.source.articlenumbere-61797en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel