Browsing Underernæring og pasientsikkerhet by Title
Now showing items 3-22 of 99
-
Body mass index and mortality in elderly men and women: the Tromsø and HUNT studies
(Journal article, 2010)BACKGROUND: The impact of body mass index (BMI; kg/m(2)) and waist circumference (WC) on mortality in elderly individuals is controversial and previous research has largely focused on obesity. METHODS: With special attention ... -
Body mass index, mini nutritional assessment, and their association with five-year mortality in very old people
(Journal article, 2015)Objectives: To investigate the prevalence of malnutrition and the association between Body Mass Index (BMI), Mini Nutritional Assessment (MNA) and five-year mortality in a representative population of very old (>85 years) ... -
Caregivers’ perception of factors associated with a healthy diet among people with intellectual disability living in community residences: A Concept mapping method
(Journal article, 2017)BACKGROUND: Many people with intellectual disabilities (ID) living in community-based residences have been found to have unhealthy diet and weight disturbances. In Norway, a majority of people with ID live in such ... -
Do study circles and a nutritional care policy improve nutritional care in a short- and long-term perspective in special accommodations?
(Journal article, 2010)BACKGROUND: Disease-related malnutrition is a major health problem in the elderly population and management issues are under-explored. OBJECTIVES: What is the prevalence of undernutrition-risk (UN-risk), underweight, and ... -
Does undernutrition still prevail among nursing home residents?
(Journal article, 2013)Background & aims: During recent years public awareness about malnutrition has increased and collective initiatives have been undertaken. Simultaneously, the number of older adults is increasing, and the elderly care has ... -
Eating Difficulties, Nutrition, Meal Preferences and Experiences Among Elderly: A Literature Overview From a Scandinavian Context
(Journal article; Peer reviewed, 2015)The risk of malnutrition increases with ageing, resulting in poorer health and higher risk of disease. Eating difficulties are important risk factors for malnutrition. Moreover, independence in relation to food and meals ... -
Effect on body weight, quality of life and appetite following individualized, nutritional counselling to home-living elderly after rehabilitation – An open randomized trial
(Journal article, 2017)Objectives: We examined if individually-adapted nutritional counselling could prevent > 5% weight loss among elderly patients 3 months after discharge from a rehabilitation institution. In addition we assessed quality of ... -
Energirike smoothies til pasienter i sykehjem
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Eldre pasienter i sykehjem er utsatt for å bli underernærte, og det har vist seg at energirike smoothies kan være et supplement til energirik og næringstett mat for å forebygge og behandle underernæring. Hensikt: ... -
Er det samsvar i registreringene når sykepleiere og studenter screener pasienter for ernæringsstatus?
(Journal article, 2010)Studiens bakgrunn: I nylig publiserte nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring anbefales at alle pasienter skal screenes for ernæringsmessig risiko. Hensikt: Å teste interrater ... -
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten. Hvordan jobber helsepersonell i hjemmetjenesten med ernæringsarbeid knyttet til eldre pasienter?
(Master thesis, 2015)Bakgrunn: Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt i juni 2009. Jeg har erfart at det er vanskelig å følge nye retningslinjer og få dem implementert inn i arbeidshverdagen. ... -
Ernæringskartlegging i hjemmebasert omsorg: "sammen er vi sterke"
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: lover, forskrifter, offentlige utredninger og retningslinjer legger føringer for ernæringskartleggingsarbeid og understreker kostholdets betydning for fysisk og psykisk helse. Nyere forskning dokumenterer alvorlige ... -
Ernæringskartlegginga i heimesjukepleien kan betrast
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Halvparten av dei eldre med heimesjukepleie er underernærte eller står i fare for å bli det. Nasjonale faglege retningslinjer og Kosthandboka gir råd om korleis helsetenesta kan førebygge og behandle underernæring. ... -
Ernæringspraksis i fokus. Et prosjekt for å etablere like rutiner som gir god oppfølging av ernæring i hjemmetjenesten
(Research report, 2014)For å sikre at hjemmeboende eldre ikke blir underernærte på grunn av systemsvikt i hjemmetjenesten, er det utarbeidet rutiner og retningslinjer som ivaretar dette. Det er i stor skala drevet med undervisning for å øke ... -
Ernæringsrutiner i hjemmebasert omsorg. Utvikling av rutiner for å sikre god kvalitet ved forebygging og behandling av feilernæring hos hjemmeboende i hjemmebasert omsorg i Finnmark
(Report, 2012)Sør-Varanger kommune vedtok i 2010 å se på rutiner angående ernæringspraksis i hjemmebasert omsorg, med fokus på forebygging av underernæring. Tiltaket ble organisert som et eget prosjekt. I denne rapporten presenteres ... -
Ernæringsstatus blant pasienter i sykehjem og i hjemmesykepleien kartlagt ved hjelp av Ernæringsjournalen
(Journal article, 2014)Background: malnutrition amongst the elderly may lead to serious consequences for the person and for the community in terms of need for public support. Assessment of the nutritional status is the first step regarding ... -
Ernæringsstatus i sykehjem – Er det en sammenheng mellom underernæring og kognitive svikt?
(Research report, 2010)Tre sykehjem i Oslo gjennomførte i februar/mars 2009 og ca 12 måneder senere en kvalitetssikringsstudie. Beboerne ble vurdert med det internasjonale verktøyet ”Resident Assessment Instrument” (www.interrai.org). ... -
Ernæringsstøtte til hjemmeboende eldre - potensialer i nettbrettapplikasjonen APPETITT
(Master thesis, 2014)Bakgrunn: risiko for underernæring er et underkjent og ofte oversett problem hos hjemmeboende eldre. Nye teknologiske hjelpemidler, som nettbrett, kan åpne for nye måter å forebygge ernæringsmessig risiko. Vi har utviklet ... -
Evaluation of the Norwegian version of the Mini Nutritional assessment (MNA®) among older nursing home patients
(Journal article, 2009)Background: The Mini Nutritional Assessment (MNA®) is a well-known clinical scale that is often used for nutritional screening of older peoplein different settings recommended by several international clinical and scientific ...