Underernæring og pasientsikkerhet: Nye registreringer
Viser treff 41-60 av 99
-
Sykdomsrelatert underernæring. Utfordringer, muligheter og anbefalinger
(;IS-0611, Report, 2017)Sykdomsrelatert underernæring er en stor menneskelig, medisinsk og økonomisk utfordring for helsetjenesten. Det anslås at hver tredje pasient i norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, noe som er ... -
Kunnskapsgrunnlag til ny handlingsplan for bedre kosthold. En oppsummering av hva som er dokumentert som mest effektive tiltak for å fremme et sunt kosthold
(Report, 2017)Som del av forberedelsene til Helse- og omsorgsdepartementets "Handlingsplan for bedre kosthold" ble vi bedt om å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for de norske kostholdsanbefalingene fra 2011. Dette er én av to rapporter. -
Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
(Rapporter;IS-2170, Others, 2014)Denne rapporten skal gi grunnlag for planlegging av kosthold og fysisk aktivitet som bidrar til vekst, utvikling og god helse. Anbefalingene legger stor vekt på den helsemessige betydningen av helheten i kostholdet og ... -
Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten
(Veiledere;IS-1972, Others, 2012)Kosthåndboken er et hjelpemiddel for å sikre god kvalitet i ernæringsarbeidet i hele helse- og omsorgstjenesten. God kvalitet handler om forsvarlighet og at ernæringstiltak er tilpasset den enkeltes behov. Kosthåndboken ... -
Kostholdets betydning for fysisk og psykisk helse - ny kunnskap. Svar på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet til Folkehelseinstituttet
(Report, 2017)Som del av forberedelsene til Helse- og omsorgsdepartementets "Handlingsplan for bedre kosthold" ble Folkehelseinstituttet bedt om å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for de norske kostholdsanbefalingene fra 2011. Dette er én ... -
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
(Nasjonale faglige retningslinjer;IS-1580, Others, 2013)Retningslinjen omfatter anbefalinger om identifisering og behandling av underernærte samt pasienter i ernæringsmessig risiko i sykehus, sykehjem og hjemmebaserte tjenester. -
Older people's involvement in activities related to meals in nursing homes
(Journal article, 2016)Aims and objectives: To explore how residents in nursing homes perceive their participation in activities related to food and meals, and possible factors influencing their involvement. Background: Eating and drinking are ... -
Er det samsvar i registreringene når sykepleiere og studenter screener pasienter for ernæringsstatus?
(Journal article, 2010)Studiens bakgrunn: I nylig publiserte nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring anbefales at alle pasienter skal screenes for ernæringsmessig risiko. Hensikt: Å teste interrater ... -
Testing two self-care-related instruments among older home-dwelling people in Norway
(Journal article; Peer reviewed, 2013)Older persons’ ability and agency for self‐care is an important issue. Therefore, the development of reliable and valid instruments to measure self‐care with regard to both clinical nursing practice and personal health is ... -
Matglede i sykehjem og hjemmetjenester - Fra nasjonale retningslinjer til god ernæringspraksis i kommunen
(Research report, 2012)Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold har siden 2008 arbeidet systematisk med å forbedre kunnskap hos helse- og kjøkkenfaglig personell for å fremme god ernæringspraksis i sykehjem og hjemmetjenester. ... -
Nutritional Status and Duration of Overnight Fast among Elderly Residents in Municipal Nursing Homes in Oslo
(Journal article; Peer reviewed, 2013)Aim: to examine the duration of overnight fast and the significance of having an overnight fast below or above 11 hrs with respect to nutritional status among elderly nursing home residents. Background: elderly nursing ... -
Ernæringsstatus i sykehjem – Er det en sammenheng mellom underernæring og kognitive svikt?
(Research report, 2010)Tre sykehjem i Oslo gjennomførte i februar/mars 2009 og ca 12 måneder senere en kvalitetssikringsstudie. Beboerne ble vurdert med det internasjonale verktøyet ”Resident Assessment Instrument” (www.interrai.org). ... -
Ernæringsstøtte til hjemmeboende eldre - potensialer i nettbrettapplikasjonen APPETITT
(Master thesis, 2014)Bakgrunn: risiko for underernæring er et underkjent og ofte oversett problem hos hjemmeboende eldre. Nye teknologiske hjelpemidler, som nettbrett, kan åpne for nye måter å forebygge ernæringsmessig risiko. Vi har utviklet ... -
Ernæringspraksis i fokus. Et prosjekt for å etablere like rutiner som gir god oppfølging av ernæring i hjemmetjenesten
(Research report, 2014)For å sikre at hjemmeboende eldre ikke blir underernærte på grunn av systemsvikt i hjemmetjenesten, er det utarbeidet rutiner og retningslinjer som ivaretar dette. Det er i stor skala drevet med undervisning for å øke ... -
Mat er den beste medisin. Forebygging og behandling av underernæring i hjemmetjenesten i Tromsø
(Report, 2013)Underernæring øker risiko for komplikasjoner, reduserer motstand mot infeksjoner, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalitet og økt dødelighet. Blant hjemmeboende syke eldre er det anslått at ca 10 % ... -
Lived experiences of self-care among older, home-dwelling individuals identified to be at risk of undernutrition
(Journal article; Peer reviewed, 2012)Introduction: in a society where most older people live in their own homes, it may be expected of older individuals to exercise their potential to take care of themselves in daily life. Nutrition is a central aspect of ... -
Ernæringsrutiner i hjemmebasert omsorg. Utvikling av rutiner for å sikre god kvalitet ved forebygging og behandling av feilernæring hos hjemmeboende i hjemmebasert omsorg i Finnmark
(Report, 2012)Sør-Varanger kommune vedtok i 2010 å se på rutiner angående ernæringspraksis i hjemmebasert omsorg, med fokus på forebygging av underernæring. Tiltaket ble organisert som et eget prosjekt. I denne rapporten presenteres ... -
Kunnskap om ernæring i hjemmesykepleien
(Master thesis, 2012)Formål: kartlegge helsepersonells kunnskap om ernæring, før og etter gjennomføring av kommuneorganisert ernæringskurs. Studien søker spesielt å kartlegge endring i kunnskap, holdninger og handlingsferdigheter om underernæring ... -
Factors associated with nutritional risk in 75-year-old community living people
(Journal article, 2012)To identify risk factors for being at nutritional risk, by means of a nutritional screening, in a population based sample of 75‐year‐old people living in three county councils in Sweden. Undernutrition in older people is ...