Blar i Underernæring og pasientsikkerhet på tittel
Viser treff 75-94 av 99
-
Quality indicators of nutritional care practice in elderly care
(Journal article, 2017)Objectives: The aim is to explore the effects of antecedent, structural and process quality indicators of nutritional care practice on meal satisfaction and screened nutritional status among older adults in residential ... -
Retten til fullgod mat ved sykehjem: en menneskerettighetsbasert tilnærming til personalets muligheter og utfordringer ved realisering av denne rettigheten for beboerne
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: i løpet av de siste par tiår har menneskerettighetsbaserte tilnærminger for økonomisk og sosial utvikling fått økt anerkjennelse. Norge har ratifisert alle de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene, og ... -
Risk of malnutrition and health-related quality of life in community-living elderly men and women: the Tromsø study
(Journal article, 2011)Purpose: to explore the association between risk of malnutrition as well as current body mass index (BMI) and health-related quality of life (HRQoL) in elderly men and women from the general population. Methods: in a ... -
Routines in the community nursing services for assessing nutritional status
(Journal article, 2017)Background: Studies show that patients who receive assistance from the community nursing services may be susceptible to undernutrition. In order to map nutritional status, in 2009 the Norwegian Directorate of Health issued ... -
Samhandling mellom sykepleier og lege er viktig for ernæringstilstanden til sykehjemspasienter
(Journal article, 2017)Bakgrunn: Ernæringsarbeidet i sykehjem er både nødvendig og viktig helsehjelp. Ved mange sykehjem inngår ernæringsarbeidet som et samarbeid mellom flere faggrupper og fagpersoner. Forskning og tilsyn har avdekket at mellom ... -
Self-reported nutritional competence and -practice among health care workers at nursing homes in two Norwegian municipalities : a cross-sectional study
(Master thesis, 2017)Background: Malnutrition is common in elderly. Possible causes are multimorbidity and natural changes from ageing. Aim: The aim of this study was to describe nutritional competence and nutritional practice among health ... -
Skal jeg virkelig servere det her til deg? - Måltidssituasjon hos eldre med tygge- og svelgevansker
(Master thesis, 2014)Introduksjon: forekomsten av underernæring er høy blant pasienter i sykehus, sykehjem og brukere av hjemmetjenesten. Dysfagi, som omfatter vansker med å tygge og svelge, er en viktig årsak til underernæring. Modifisering ... -
Sluttrapport fagring i ernæring. Bergen kommune
(Research report, 2010) -
Strategies to implement community guidelines on nutrition and their long-term clinical effects in nursing home residents
(Journal article, 2015)Objectives: Studies on implementation techniques that focus on nutrition in the setting of elderly care are scarce. The aims of this study were to compare two implementation strategies i.e., external facilitation (EF) and ... -
Study circles improve the precision in nutritional care in special accommodations
(Journal article, 2009)Disease-related malnutrition is a major health problem in the elderly population, but it has until recently received very little attention, especially are management issues under-explored. By identifying residents at the ... -
Sykdomsrelatert underernæring. Utfordringer, muligheter og anbefalinger
(;IS-0611, Report, 2017)Sykdomsrelatert underernæring er en stor menneskelig, medisinsk og økonomisk utfordring for helsetjenesten. Det anslås at hver tredje pasient i norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, noe som er ... -
Sykepleie og ernæring i langtidsavdelinger: en kvalitativ studie av sykepleieres opplevelse av ernæringsarbeid
(Master thesis, 2012)Ernæringsarbeid er en viktig del av den sykepleien som utøves i langtidsavdelinger. Et målrettet og individuelt tilpasset ernæringsarbeid kan forebygge underernæring og komplikasjoner hos den gamle pasienten. I tillegg kan ... -
Testing two self-care-related instruments among older home-dwelling people in Norway
(Journal article; Peer reviewed, 2013)Older persons’ ability and agency for self‐care is an important issue. Therefore, the development of reliable and valid instruments to measure self‐care with regard to both clinical nursing practice and personal health is ... -
The effects of nutritional guideline implementation on nursing home staff performance: a controlled trial
(Journal article, 2017)Suboptimal nutritional practices in elderly care settings may be resolved by an efficient introduction of nutritional guidelines. To compare two different implementation strategies, external facilitation (EF) and educational ... -
The Nutritional Form For the Elderly (NUFFE). A Short Scale Development Report
(Journal article, 2011)Background: screening is recommended as the first step in the process for assessing nutritional status in order to identify nutritional at-risk patients and should be performed with reliable and valid instruments. The ... -
Tidsriktig matservering
(Research report, 2008)Dette prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom undervisningssykehjemmets kjøkken og en somatisk langtidsavdeling, Kløverenga, som har 27 langtidspasienter med svært sammensatte helseproblemer og omsorgsbehov. Det er ... -
Tools to identify nutritional risk for older people in the home
(Journal article, 2012)Community nurses are in an ideal position to identify older home-dwelling people at nutritional risk and thereby to prevent undernutrition. The aim of this paper is to present some nutritional screening instruments for ...